AcasăȘTIRI EXTERNEUn distrugător american cu rachete ghidate provoacă China / Beijingul dă alerta...

Un distrugător american cu rachete ghidate provoacă China / Beijingul dă alerta în Marea Chinei de Sud

Un distrugător american cu rachete ghidate provoacă China / Beijingul dă alerta în Marea Chinei de Sud / Foto: Facebook

O navă de război a Marinei americane a contestat sâmbătă pretențiile chinezești privind insulele disputate din Marea Chinei de Sud, a anunțat Flota a 7-a americană într-un comunicat – a doua operațiune de acest fel din această săptămână.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Benfold a navigat în apropierea Insulelor Spratly – cunoscute sub numele de Insulele Nansha în China – în sud-estul Mării Chinei de Sud, într-o așa-numită „operațiune de libertate de navigație” (FONOP), se arată în declarația Flotei a 7-a.

Trecerea „inocentă” care poate declanșa conflictul

Operațiunea Marinei americane în lanțul de insule unde China a construit fortificații militare pe insule artificiale a contestat „restricțiile privind trecerea inocentă impuse de Republica Populară Chineză (RPC), Vietnam și Taiwan”, se arată în declarație.

„Încălcând dreptul internațional, Republica Populară Chineză, Vietnamul și Taiwanul pretind că au nevoie fie de permisiune, fie de o notificare prealabilă înainte ca o navă militară să se angajeze în „trecerea inocentă (innocent passage)” prin marea teritorială a caracteristicii respective”, se adaugă în comunicat, scrie CNN.

„Marea teritorială” se referă la apele aflate pe o rază de 12 mile marine de la linia de coastă a unei națiuni, așa cum este recunoscută de dreptul internațional.

Filipine, Malaezia și Brunei revendică, de asemenea, suveranitatea asupra unor părți din Insulele Spratly, dar declarația Marinei SUA nu a precizat că nava sa de război contestă vreuna dintre aceste revendicări.

Operațiunea de sâmbătă a fost a patra FONOP care contestă revendicările chinezești în acest an și a doua operațiune de acest fel pentru USS Benfold în ultimele patru zile, potrivit declarațiilor Marinei. Miercuri, nava a efectuat aceeași misiune în Insulele Paracel, un lanț din nordul Mării Chinei de Sud, cunoscut sub numele de Insulele Xisha în China, care este revendicat și de Vietnam și Taiwan.

SUA, „creator de riscuri”

Beijingul a reacționat miercuri cu furie la FONOP a marinei americane în Paracel.

„Acțiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei, au subminat grav pacea și stabilitatea din Marea Chinei de Sud și au încălcat grav dreptul internațional și normele relațiilor internaționale”, a declarat într-un comunicat colonelul Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare (APL), într-o declarație.

APL a declarat miercuri că Marina americană a sporit tensiunile în regiune. „Faptele arată încă o dată că Statele Unite sunt un „creator de riscuri în Marea Chinei de Sud” și „perturbatori ai păcii și stabilității regionale”, se arată în declarația APL.

Dar Washingtonul spune că impunerea unor pretenții maritime excesive de către China și alții „reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertății mărilor, inclusiv a libertăților de navigație și de survolare, a comerțului liber și a comerțului fără obstacole, precum și a libertății de oportunitate economică”.

author avatar
Tudor Borcea
427 afisari

2 COMENTARII

  1. China este legata la maini in privinta unui conflict cu SUA. Datoria SUA catre China este de 1.070 de miliarde de dolari. Daca ide declanseaza un conflict intre cele doua tari, SUA in mod cert va inceta platile si va sterge datoria imensa. Si China nu va reusii nicicand sa ajunga sa cucereasca SUA, ca sa-si ia dolarii inapoi.

  2. China trebuie sa puna punct acest diavol drogat care distruge planeta cu crimele ,drogurile ,pedofilia si homolaii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger