AcasăȘTIRI EXTERNEUn cyberatac închide cea mai mare conductă de benzină din SUA

Un cyberatac închide cea mai mare conductă de benzină din SUA

Un cyberatac închide cea mai mare conductă de benzină din SUA

Colonial Pipeline, unul din cei mai mari operatori de oleoducturi din Statele Unite, a fost nevoit să-și închidă toate operațiunile începând de vineri, după ce a fost victima unui atac cibernetic masiv, a indicat compania care transportă benzină și motorină de-a lungul a peste 8.800 km de conducte pe teritoriul nord-american.

„La 7 mai, compania Colonial Pipeline a aflat că a fost victima unui atac de securitate cibernetică”, a declarat grupul într-un comunicat.

„Am pus unele dintre sistemele noastre offline ca măsură de precauție pentru a contracara amenințarea, ceea ce s-a tradus prin oprirea temporară a tuturor operațiunilor de conducte și a afectarea unora din sistemele noastre IT”, a adăugat compania.

Colonial Pipeline operează o rețea de conducte care se întind de la rafinării de pe coasta Golfului mexic, în jurul orașului Houston, Texas, până la nord-estul SUA, în regiunea New York.

Grupul declară că a angajat o companie „principală” de securitate cibernetică pentru a rezolva problema și a deschis o anchetă cu privire la natura și dimensiunea incidentului. „Am contactat poliția și alte agenții federale”, spune Colonial Pipeline.

Grupul a declarat sâmbătă că incidentul a implicat un „ransomware” un cod care exploatează breșe de securitate pentru a cripta sistemele de calculatoare și a cere răscumpărare pentru a le debloca.

„Deocamdată, obiectivul nostru principal este de a ne restabili în condiții de siguranță și eficiență serviciile pentru a reveni la funcționarea normală”, a adăugat Colonial Pipeline care a precizat că „lucrând asiduu pentru a rezolva această problemă și a minimiza întreruperile”.

45% din combustibilii consumați pe coasta de est

Colonial Pipeline este cel mai mare operator de conducte de produse rafinate din Statele Unite, transportând zilnic peste 380 de milioane de litri de petrol brut în nord-estul țării. Această companie transportă aproape 45% din combustibilii consumați pe coasta de est americană, scrie AFP.

CISA, Agenția SUA pentru Securitate a Infrastructurii și cybersecuritate, este „în contact cu compania și alți parteneri din cadrul instituțiilor implicate în această problemă”, a declarat directorul adjunct Eric Goldstein pentru AFP, potrivit unui purtător de cuvânt.

Incidentul „subliniază amenințarea reprezentată de atacurile de tip ransomware  pentru organizații, indiferent de dimensiunea acestora sau de sectorul în care activează”, a adăugat oficialul CISA.

„Încurajăm fiecare organizație să ia măsuri pentru a-și consolida securitatea cibernetică pentru a reduce expunerea la astfel de amenințări”, a spus el.

Impactul, de la benzinării, la aeroporuri

Potrivit lui Andy Lipow, specialist pe piața petrolului și președinte al firmei de consultanță Lipow Oil Associates, „cea mai afectată regiune va fi Baltimore-Washington”, precum și Carolina de Sud, Carolina de Nord, Georgia și Alabama”.

„Prin urmare, nu este o problemă care afectează întreaga țară, ci mai degrabă regiunea mijlocie a Atlanticului și o parte din sud-est”, a declarat el pentru AFP.

„Impactul va depinde de cât durează. Conducta livrează produse rafinate la fiecare cinci zile”, a explicat Lipow.

„Dacă conducta este închisă timp de una sau două zile, aceasta este o problemă minoră. Dacă rămâne în afara serviciului timp de patru sau cinci zile, vom avea lipsuri în terminale care vor începe să afecteze stațiile de benzină”, ​​a adăugat el.

Nemaivorbind de aeroporturi. Dincolo de patru până la cinci zile, aeroporturile din Baltimore, Atlanta, Charlotte sau chiar Nashville vor trebui să decidă cum să furnizeze kerosen, astfel încât companiile aeriene să își poată păstra programul de zbor, a spus Lipow.

Rusia sau China?

Mai multe atacuri cibernetice au zguduit Statele Unite în ultimele luni, între care hack-ul masiv la SolarWinds, un editor de software de management IT, care a compromis mii de rețele de calculatoare ale guvernului SUA.

Administrația Biden a acuzat Rusia că este responsabilă, ceea ce a condus la sancțiuni financiare împotriva Moscovei și expulzarea diplomaților.

„Dacă duminică seara (…), conducta este încă închisă, prețul pe baril va crește cu 3-5 cenți”, a spus Lipow.

Vineri, barilul american al WTI pentru luna iunie a crescut cu 0,29%, până la 64,90 dolari, când unii operatori auziseră deja de probleme tehnice la Colonial Pipeline.

 

author avatar
Tudor Borcea
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger