AcasăȘTIRI EXTERNEUn cuplu din SUA, arestat după 35 de ani trăiți sub identitatea...

Un cuplu din SUA, arestat după 35 de ani trăiți sub identitatea unor bebeluși morți. Spionaj, KGB și legătura cu România

Un cuplu din SUA, arestat după 35 de ani trăiți sub identitatea unor bebeluși morți. Spionaj, KGB și legătura cu România

Un cuplu care a trăit timp de 35 de ani sub numele unor bebeluși morți a fost acuzat de „furt de identitate”, un caz care a fost marcat de suspiciuni de spionaj.

Walter Primrose și soția sa Gwynn Morrison, ambii născuți în 1955, au fost arestați vineri în Hawaii. Potrivit documentelor tribunalului, o percheziție în casa lor a scos la iveală o fotografie veche a cuplului îmbrăcat în uniforme KGB.

Documente sub identități false

Un judecător federal a decis joi, în cadrul unei audieri telefonice, că bărbatul în vârstă de 60 de ani reprezintă un „risc de a fugi” și a ordonat menținerea sa în detenție. Soția sa se va prezenta în fața judecătorului săptămâna viitoare, informează Le Journal de Montreal.

Potrivit actului de acuzare, ei au studiat împreună în anii 1970 în Texas, s-au căsătorit acolo în 1980 și, dintr-un motiv necunoscut, au luat identitățile lui Bobby Fort și Julie Montague în 1987, bebeluși care au murit cu ani înainte și care sunt îngropați în cimitire din apropiere.

S-au recăsătorit în 1988 sub aceste noi nume. În 1994, bărbatul a devenit paznic de coastă sub numele de Bobby Fort, slujind în această calitate timp de 20 de ani înainte de a accepta un post la un contractor al Ministerului Apărării.

De-a lungul anilor, aceștia au obținut numeroase documente sub identități false, inclusiv permise de conducere și mai multe pașapoarte. În cele din urmă au fost depistați în 2018 încercând să se înregistreze în sistemul de asigurări sociale al armatei și al gărzii de coastă.

În România, pe vremea lui Ceaușescu

Actul de acuzare nu conține acuzații de spionaj, dar un document depus în opoziție la eliberarea lor pe cauțiune sugerează un caz complex. „Agenții federali au confiscat scrisori” adresate inculpaților „sub alte nume decât Bobby, Julie, Walter sau Gwynn”, sugerând că aceștia foloseau mai multe pseudonime, și au găsit fotografii cu ei purtând uniforme KGB, scrie procurorul federal Clare Connors.

O rudă a lui Gwynn Morrison le-a spus agenților că aceasta a trăit în România pe vremea când țara se afla încă în blocul comunist, a adăugat ea. Soțul ei, în calitate de contractor al Pentagonului, trebuia să raporteze toate călătoriile în străinătate și nu a făcut acest lucru în cazul mai multor călătorii în Canada, a declarat procurorul. Avocata lui Morrison, Megan Kau, a declarat că clienta sa nu a recunoscut acuzațiile care i se aduc.

author avatar
Tudor Borcea