AcasăȘTIRI EXTERNE„Un coșmar pentru Viktor Orban”. Cine este Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite

„Un coșmar pentru Viktor Orban”. Cine este Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite

„Un coșmar pentru Viktor Orban”. Cine este Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite

În vârstă de 49 de ani, outsiderul Peter Marki-Zay a câștigat de departe alegerile primare ale opoziției din Ungaria, duminică, 17 octombrie, și se va confrunta cu premierul Viktor Orban în 2022.

Marki-Zay, un catolic practicant și tată a șapte copii, a obținut aproximativ 58% din voturi, potrivit comisiei electoale, în timp ce 60% din buletinele de vot au fost numărate.

„O Ungarie nouă, cinstită”

„Vrem o Ungarie nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a spus el, lăudând procesul fără precedent al primarelor, care a făcut posibilă selectarea de candidaţi din toată ţara, „capabili să scape de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei”, la alegerile legislative, programate pentru luna aprilie a anului viitor.

Alegerile primare au desemnat candidatul pentru funcţia de şef al guvernului, dar şi pentru mandatul de parlamentar din fiecare circumscripţie electorală. Scrutinul a mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei țări membre a UE cu 9,8 milioane de locuitori.

Pentru primul tur, cinci candidați erau în cursă și Peter Marki-Zay reușise să obțină 20% din voturi, în timp ce a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unei formațiuni politice.

A trait cinci ani în SUA și Canada

După ce s-a prezentat ca un candidat antielită și anticorupție, acest fost alegător al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a câștigat în special datorită voturilor celor mai tineri. Marki-Zay a trăit cinci ani în SUA și Canada și spune că nu se mai recunoaște în politica lui Orban, acuzat de corupție și autoritarism, scrie Euronews.

Victoria lui Peter Marki-Zay este „un coșmar pentru Viktor Orban”, spune analistul Robert Laszlo. „Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi ușor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany”, a adăugat el. Fost prim-ministru, Gyurcsany, soțul Klarei Dobrev, a devenit o figură nepopulară după ce a admis că a mințit în legătură cu stare reală a economiei, aflată în situație critică în 2008.

„A fost câștigătorul primarelor cel mai puțin dorit de Fidesz și pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecisi”, a precizat Laszlo.

Un front comun, o premieră pentru opoziție

După ani de certuri și o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziția a decis să prezinte un front comun. O alianță din interes, susținută de rezultatele promițătoare la alegerile municipal din 2019 și sondaje favorabile.

Liberali, ecologiști, social-democrați sau de extrema dreaptă, formațiunile reprezentate în Parlament au semnat o declarație comună, în care îl acuză pe Viktor  Orban că a croit în avantajul său legea electorală pentru a preveni alternanța și s-au angajat la un program guvernamental.

author avatar
Tudor Borcea
333 afisari

2 COMENTARII

  1. Aduceți-vă aminte că pe același principiu au câștigat și șefii altor state, sensibilizând opinia publică cum că cel ce candidează e creștin, conservator, tată a nu știu câtor copii, ca după ce ajunge la conducere să nenorocească țara mai rău ca predecesorul.
    Orban are o politică corecta alături de Varșovia ținând în frâu jocurile de la Bruxelles.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger