AcasăȘTIRI EXTERNEUn copil român, infiltrat într-o rețea de tineri neo-naziști care înființează celule...

Un copil român, infiltrat într-o rețea de tineri neo-naziști care înființează celule teroriste în Europa și SUA ca să comită atacuri armate

tineriUn copil român, infiltrat într-o rețea de tineri neo-naziști înființează celule teroriste în Europa și SUA ca să comită atacuri armate

O amplă investigație de presă a jurnaliștilor de la Welt am Sonntag, Politico și Insider arată cum o rețea de tineri neonaziști înființează celule teroriste în Europa și în SUA cu scopul de a comite atacuri armate.

Când Lukas F. intră pe locul unei cazărmi ale armatei abandonate în vara lui 2021, ca parte a pregătirii sale pentru a fi terorist, el are 16 ani, un băiat zvelt, cu părul negru.

Tot mai mulți adolescenți îmbrățișează ideologia neo-nazistă

Locul se află la aproximativ 45 de minute de centrul orașului Potsdam, un oraș aflat la sud-vest de Berlin, Germania. Odată a fost folosit de Wehrmacht, forțele armate ale Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; mai târziu de către sovietici.

Lukas F. a înființat un grup pentru tinerii neo-naziști din mai multe țări care cred că duc un „război rasial”. Adolescentul face parte dintr-o rețea de tineri din întreaga lume, care fac schimb de idei de extremă-dreapta, propagandă nazistă și videoclipuri cu atacuri și, în acest proces, se încurajează unii pe alții până la punctul în care unii dintre ei ajung să creadă că trebuie să lupte împotriva ordinii liberale.

Există zeci de grupuri ca acesta, legate într-o rețea internațională care se întinde de la coasta de vest a SUA, până în Europa de Vest și în cele mai îndepărtate colțuri ale statelor baltice.

Grupările își dau nume marțiale, inspirate din propaganda național-socialiștilor. Cea mai proeminentă dintre ele în ceea ce privește calitatea de membru se numește Feuerkrieg, sau Fire War, Division (FKD). Lukas F. din Potsdam, acum în vârstă de 17 ani, nu este doar un adept: și-a înființat propriul grup, strâns legat de rețea și l-a numit Totenwaffen, sau Death Weapons.

Printre membrii rețelei se află și un român

Jurnaliștii Welt am Sonntag, POLITICO și Insider au petrecut mai mult de un an investigând funcționarea interioară a acestei rețele teroriste de extremă dreapta. Folosind identități false, aceștia au obținut acces la aproximativ două duzini dintre grupurile sale de chat, au vorbit cu persoane din interior și au securizat peste 98.000 de mesaje, inclusiv fotografii și videoclipuri. În acest proces, au descoperit, de asemenea, liste cu persoane de ucis, amenințări cu moartea împotriva politicienilor și jurnaliștilor și instrucțiuni despre cum să produci bombe și să folosești imprimante 3D pentru a produce piese pentru arme.

Pe parcursul acestei investigații, echipele editoriale au reușit să identifice numele reale ale unora dintre membrii grupului, inclusiv pe cel al lui Lukas F., care s-a ascuns online în spatele unor pseudonime schimbătoare. Cazul său arată cum adolescenții pot deveni atât de radicalizați încât vorbesc despre comiterea de crimă. De asemenea, dezvăluie rolul jucat de rețea în fundal și de ce serviciilor de securitate le este atât de greu să o despartă.

În aceeași zi, un băiat care folosea numele de cod Edward a postat o fotografie pe chat. Arăta un pistol-mitralieră MP40 îndreptat către o podea laminată. Aceasta a fost arma standard folosită de Wehrmacht-ul lui Hitler. Edward poate fi identificat ca un neo-nazist care trăiește în România. La sfârșitul anului 2020, avea doar 13 ani. Pentru o vreme pare să fie un fel de cel mai bun partener pentru Lukas F., un frate mai mic.

author avatar
Andreea Vlad