AcasăȘTIRI EXTERNEUn cec pentru fiecare cetățean al Israelului

Un cec pentru fiecare cetățean al Israelului

Măsura face parte din noul plan al premierului Benjamin Netanyahu, criticat serios în ultimele zile pentru modul în care guvernul său gestionează criza economică economică provocată de coronavirus.

Din fondul guvernamental de 6 miliarde shekeli, familiilor li se va acoda un cec între 2000  și 3000 de shekeli(640-770 euro) în funcție de numărul de copii, în timp ce persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor primi 750 shekeli (190 euro). „De ce dăm acești bani? Pentru că trebuie să punem economia în mișcare. Oamenii stau acasă. Nu fac cumpărături. Când le vom da acești bani, ei vor cumpăra. Încurajează consumul – vor merge să cumpere. Și odată ce merg să cumpere, afacerile se extind, trebuie să angajeze lucrători. Acești bani încurajează ocuparea forței de muncă și vor mișca roțile economiei mai repede”, a declarat Netanyahu pentru The Jerusalem Post.

Premierul și ministrul de finanțe,Israel Katz, au dezvăluit la începutul săptămânii un „plan de siguranță coronavirus”, aprobat de Knesset. Majoritatea israelienilor vor primi acești bani „în câteva zile”, prin intermediul Institutului Național de Asigurări, însă, a adăugat Netanyahu, planul trebuie să obțină  sprijinul premierului supleant Benny Gantz care nu a participat la ședința comitetului consultativ. Cu toate acestea, unii experți ai Ministerului Finanțelor s-au opus acestui plan, pe motiv că “nu toți cetățenii au nevoie de un astfel de beneficiu”, în timp ce opoziția a numit programul „populism în locul unui ajutor real”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor