AcasăȘTIRI EXTERNEUn alt aliat al lui Putin vrea alipirea de Rusia / „Este...

Un alt aliat al lui Putin vrea alipirea de Rusia / „Este visul secular al țării”

Un alt aliat al lui Putin vrea alipirea de Rusia / „Este visul secular al țării”

Osetia de Sud vrea să organizeze un referendum pentru a se alătura Rusiei. Președintele acestui teritoriu pro-rus din Caucaz, care s-a separat de Georgia, asigură că aderarea este un „vis secular” al poporului din Osetia de Sud.

În conflictul cu Tbilisi, capitala Georgiei, Anatoli Bibilov scoate arma referendumului.  Președintele Osetiei de Sud, un teritoriu pro-rus din Caucaz care s-a separat de Georgia, a luat în considerare miercuri organizarea unei consultări populare pentru alipirea de Rusia.

„Desigur, trebuie să cerem părerea poporului și să ne asigurăm că oamenii pot să se exprime cu privire la posibilitatea de a adera la Federația Rusă”, a declarat Anatoli Bibilov, în direct la un post de televiziune rus. „Este o chestiune tehnică”, a adăugat el.

Nu înainte de alegerile prezidențiale

„Toate procedurile legale vor fi finalizate după alegerile prezidențiale”, programate pe acest teritoriu pe 10 aprilie, a declarat un purtător de cuvânt al șefului Osetiei de Sud, Dina Gassieva, scrie 20 Minutes.

Osetia de Sud și Abhazia sunt două regiuni ale Caucazului care s-au separat de fosta republică sovietică Georgia. Independența lor a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, în urma unui război fulger între Tbilisi și Moscova. De la acest conflict, au fost staționate forțe rusești în regiune.

De partea sa, președintele „parlamentului” Abhaziei, Valeri Kvartchia, a afirmat miercuri seară că problema anexării acestui teritoriu la Rusia nu s-a pus pentru că „constituția” abhaz îl declară „clar” ca fiind un stat „independent”. El a mai susținut că decizia Osetiei de Sud de a organiza „un posibil referendum” a fost un „drept suveran”, spunând că este vorba despre unirea „poporului osetic”, din care o parte trăiește în interiorul granițelor Rusiei.

Exemplele din Lugansk și Donețk

Acest anunț din Osetia de Sud vine în timp ce armata rusă duce un război în Ucraina invadată, oficial pentru a „ajuta” alte două teritorii separatiste pro-ruse, Lugansk și Donețk. Săptămâna trecută, Anatoli Bibilov a anunțat că a trimis soldați din Osetia de Sud în Ucraina pentru a „ajuta la protejarea Rusiei”.

Duminică, liderul separatiștilor din Lugansk, Leonid Pasecinik, i-a spus că va avea loc un referendum „în viitorul apropiat” pentru ca această regiune să se alăture Rusiei. Liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, se pronunță în mod regulat în favoarea fuziunii cu Moscova.

author avatar
Tudor Borcea
1.130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger