AcasăȘTIRI EXTERNEUmilirea internațională a Americii

Umilirea internațională a Americii

În timp ce Statele Unite se confruntă cu un vârf în infecțiile cu coronavirus, multe țări se descurcă mult mai bine – și acolo viața normală se întoarce.

Italia a fost cândva epicentrul pandemiei în Europa și a rămas în stare de urgență, dar  acum cu doar câteva sute de cazuri noi pe zi în întreaga peninsulă, barurile sunt deschise și turiștii au început să se întoarcă. Mai puțin cei americani. Cetăţeni din 15 state din afara UE pot călători din nou în spațiul comunitar de la data de 1 iulie, dar SUA nu se regăsește pe listă. “Începând cu săptămâna trecută, cel mai grav focar covid de pe planetă a fost în Arizona, urmat de Florida. Lumea ne este închisă.

Pașapoartele americane au fost cândva râvnite, dar acum doar câteva zeci de națiuni îi vor lăsa pe americani să intre”, comentează The New York Times. Lawrence O. Gostin, profesor de drept global al sănătății la Georgetown, spune  că nu se așteaptă ca “viața americană să se simtă cu adevărat normală înainte de vara anului 2022” și „vor dura câțiva ani până când țara va ieși din această traumă”.

Pentru Statele Unite, peisajul intern este dezolant: număr record de cazuri covid, fonduri federale insuficiente, subfinanțarea serviciilor de sănătate în diferite state. Administrația Trump este în plin război în domeniul PR cu experții medicali, republicanii și democrații și-au dezlănțuit atacurile reciproce – campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie a atins culmi ale abjecției de ambele părți. America nu își redeschide școlile, cum să fie reluată activitatea economică dacă părinții trebuie să aibă grijă de copii?

Presedintele si ministrul educatiei, Betsy DeVos, ameninta ca vor retrage fondurile federale pentru scolile care nu isi redeschid portile. Un sondaj recent  arăta că doar unul din trei americani are încredere în guvernul federal să apere interesele familiilor lor. Lunile de anarhie provocată de Black Lives Matter/Antifa, economia afectată și milioanele de șomeri, au făcut ca liderii mondiali să se întrebe cine conduce, de fapt, cea mai puternică țară din lume – și dacă ea se mai definește astfel. Umilirea internațională a Americii  este totală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
428 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger