AcasăȘTIRI EXTERNEUmilința din Afganistan va otrăvi până la capăt mandatul lui Biden

Umilința din Afganistan va otrăvi până la capăt mandatul lui Biden

Foarte slăbit de retragerea umilitoare din Afganistan, Joe Biden nu are altă opțiune decât să obțină o creștere economică pentru a recâștiga încrederea americanilor și a rămâne la Casa Albă. Dar socotelile sunt încurcate.

În timp ce Pentagonul a anunțat că armata SUA a părăsit Afganistanul după douăzeci de ani de război, imaginea președintelui democratic, cu mână pe inimă, în fața sicrielor celor 13 soldați uciși într-un bombardament la Kabul, va rămâne un simbol al neputinței Americii în fața talibanilor.

Pentru unii experți, americanii își vor aminti în special de  proiectele majore întreprinse de Joe Biden pentru renovarea drumurilor și reducerea facturilor medicale sau universitare.

„Trăim vremuri atât de volatile” încât tragerea de concluzii pripite ar fi nepotrivită, spune  Allan Lichtman, profesor de științe politice la Universitatea Americană.

Marile proiecte economice și sociale ale lui Biden(5000 miliarde USD) „vor fi mai importante pentru americani decât înfrângerea din Afganistan”.

Dar David Karol, profesor de științe politice la Universitatea din Maryland, contrazice această prognoză: “Nu m-ar mira ca alegerile prezidențiale din 2024 să  depindă de căderea Americii în Afganistan”.

Alți observatori, cum ar fi James Jay Carafano, analist  în probleme de securitate la grupul conservator Heritage Foundation, asigură că Afganistanul „va otrăvi până la capăt” mandatul democratului în vârstă de 78 de ani.

În orice caz, președinția Biden, care înainte de victoria fulgerătoare a talibanilor a dat impresia unei mașini bine unse, a fost permanent zguduită.

Multe dintre mass-media americane, care au salutat înfrângerea lui Donald Trump și au relatat cu o anumită bunăvoință primele luni ale administrației Biden, au fost nemiloase în fața umilinței Americii la sfârșitul “celui mai lung război”.

Și pentru aliații internaționali există o dezamăgire amară: Biden fusese văzut ca o mână fermă care ar putea restabili conducerea SUA pe scena mondială.

Administrația Biden, care are doar o majoritate parlamentară extrem de subțire, are „o fereastră limitată” pentru a adopta reformele majore înainte de aceste alegeri în care, în mod tradițional, „partidul președintelui pierde teren”, subliniază David Karol.

Dacă Joe Biden a reușit, într-o America foarte divizată, să obțină voturi din partea opoziției republicane pentru proiectele sale de infrastructură, trebuie să sudeze tabăra democratică în jurul cheltuielilor sale faraonice, a căror sumă îi înspăimântă chiar și pe cei mai centriști parlamentari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
401 afisari

1 COMENTARIU

  1. MINCIUNA SUB CARE A FOST GUVERNATA AMERICA !!,VEZI VIETNAMUL ,AFGANISTANUL ,IRAKUL ,LIBIA ,SIRIA ,JUGOSLAVIA !!.
    MII DE MILIARDE DE $ ARUNCATI PE APA SAMBETII ,CE-ATI LASAT IN URMA ? :moarte, schiloditi ,traumatizati ,distrugere ,foamete ,pustiu ,saracie,refugiati ,destine distruse,civilizatii
    distruse ,echilibre interetnice distruse ,ce ati ati obtinut ?- ura acelora la care le-ati distrus linistea si viitorul.
    Vinovatii ii gasiti voi ,Biden a pus punct unui dezastru de 20 de ani. Biden macar a recunoscut gresala cu razboiul din Irak de unde fiul sau s-a intors cu steagul american acoperit !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger