În contextul în care zeci de lideri africani au venit la Washington în această săptămână, administrația Biden oferă un discurs nu foarte subtil în competiția economică cu China pe continent: Statele Unite oferă o opțiune mai bună partenerilor africani.
Înainte de începerea, marți, a summitului de trei zile al liderilor americani și africani, secretarul adjunct al comerțului, Don Graves, a recunoscut că SUA au rămas în urmă, deoarece China a depășit investițiile străine directe americane în Africa, dar a susținut că SUA rămân „partenerul de ales” în Africa.
Continentul african, de importanță strategică
„Ne-am luat ochii de la minge, ca să spunem așa, iar investitorii și companiile americane sunt nevoite să recupereze decalajul”, a declarat Graves. El a adăugat: „Aducem cele mai bune tehnologii și inovații, cele mai înalte standarde, SUA ajută la dezvoltarea capacităților în țările noastre partenere, spre deosebire de a exploata aceste țări”.
Șefi de stat din 49 de națiuni africane și din Uniunea Africană au fost invitați să participe la summitul care a fost prezentat ca o oportunitate pentru administrația președintelui Joe Biden de a reangaja liderii continentului, informează AP.
Continentul african, ai cărui lideri au adesea impresia că au fost neglijați de principalele economii, rămâne crucial pentru puterile globale datorită populației sale în creștere rapidă, resurselor naturale semnificative și unui bloc de vot considerabil în cadrul ONU.
Africa rămâne de o mare importanță strategică în condițiile în care SUA își recalibrează politica externă, concentrându-se mai mult pe China – ceea ce administrația Biden consideră că este cel mai important adversar economic și militar al Statelor Unite.
Chiar înainte de începerea oficială a summitului, Casa Albă a anunțat sprijinul lui Biden pentru ca Uniunea Africană să devină membru permanent al G20 și că l-a numit pe Johnnie Carson, un diplomat veteran bine cotat, ca persoană de referință pentru punerea în aplicare a inițiativelor care vor rezulta în urma summitului.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat, luni, de asemenea, că administrația se va angaja să cheltuiască 55 de miliarde de dolari în Africa în următorii trei ani pentru „o gamă largă de sectoare pentru a aborda provocările esențiale ale epocii”.
În timp ce administrația Biden a încercat să minimalizeze preocupările legate de prezența tot mai puternică a Chinei în Africa, umbra Beijingului asupra celei mai mari întâlniri internaționale de la Washington, de la începutul pandemiei, în urmă cu aproape trei ani, se profilează.
„Diplomația datoriilor” a Beijingului
Fără a menționa direct China, secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a tras luni un semnal de alarmă cu privire la reducerea investițiilor private în țările cu venituri medii și mici, în special în Africa. Deficitul de finanțare a infrastructurii, sau banii necesari pentru proiecte esențiale, cum ar fi iluminatul locuințelor și al întreprinderilor, răspunsul la Covid-19 și rezistența comunităților la fenomene meteorologice extreme, se situează între 68 și 108 miliarde de dolari pe an, a declarat Adeyemo.
În același timp, el a deplâns faptul că sumele uriașe de capital privat din rândul națiunilor bogate din întreaga lume rămân neexploatate. „Există o deconectare clară între cantitatea mare de capital disponibil din sectorul privat și nevoia urgentă de a finanța proiecte de infrastructură critice în Africa și în alte părți. Întrebarea pentru noi este: cum conectăm această ofertă masivă de economii cu proiecte de infrastructură de înaltă calitate în Africa?” a declarat Adeyemo la sediul Agenției americane pentru comerț și dezvoltare.
Comerțul dintre SUA și Africa subsahariană a fost de 44,9 miliarde de dolari anul trecut, o creștere de 22% față de 2019. Dar investițiile străine directe în regiune au scăzut cu 5,3%, ajungând la 30,31 miliarde de dolari în 2021. Comerțul dintre Africa și China a crescut la 254 de miliarde de dolari anul trecut, cu aproximativ 35%, deoarece exporturile chinezești au crescut pe continent.
Administrația Biden, în timp ce abordează criticile potrivit cărora Africa a rămas o idee de ultimă oră în politica externă a SUA, a lansat lovituri voalate la adresa Chinei. În timpul vizitei sale în Nigeria anul trecut, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că „prea des, acordurile internaționale de infrastructură sunt opace, coercitive” și „împovărează țările cu datorii imposibil de gestionat”.
Limbajul – deși dur – a fost mai reținut decât retorica administrației Trump; vicepreședintele Mike Pence a acuzat la vremea respectivă Beijingul de „diplomație a datoriilor” în Africa și în alte zone.
Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a respins luni noțiunea de capcană a datoriilor și a argumentat că China a fost de mult timp „sinceră” în abordarea Africii ca piață emergentă a viitorului. „Nu suntem interesați de opiniile altor țări cu privire la rolul Chinei în Africa”, a declarat Qin.
Baze chineze, Huawei și îngrijorările americane
Întrebați dacă oficialii administrației Biden vor aborda în mod direct preocupările SUA privind implicarea Chinei în Africa în timpul reuniunilor din această săptămână, oficialii s-au arătat iritați. „Nu va fi vorba despre China”, a adăugat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Va fi vorba despre Africa”.
Dar Pentagonul a recunoscut că eforturile tot mai mari ale Chinei de a înființa baze militare în Africa și de a crea legături economice mai puternice pe întregul continent alimentează preocupările de securitate ale SUA, care vor limita capacitatea armatei americane de a lucra cu țările care au legături tot mai strânse cu Beijingul.
Oficialii au declarat, în perioada premergătoare reuniunilor, că, deși America nu poate și nu va spune țărilor africane să se îndepărteze de China, administrația Biden afirmă în mod clar că permiterea bazelor chinezești pe teritoriul lor și utilizarea sistemelor de telecomunicații chinezești ar putea afecta relațiile militare americane cu aceste țări.
„Avem un anumit tip de relații de securitate și militare și de apărare cu partenerii africani, iar acestea ar putea fi puse în pericol dacă ar avea baze chinezești în regiunea lor, din cauza tipului de exerciții, de muncă, a tipului de colaborare și de pregătire pe care le facem cu ei”, a declarat săptămâna trecută Chidi Blyden, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru afaceri africane.
Vorbind la un forum de apărare organizat de Project for Media and National Security al Universității George Washington, Blyden a declarat că utilizarea rețelei de comunicații Huawei a Chinei „ne îngreunează posibilitatea de a lucra cu partenerii africani”. Ea a spus că are impact asupra capacității SUA de a comunica pe un „canal clar și sigur”.
Comentariile subliniază preocupările de lungă durată ale comandanților militari potrivit cărora SUA trebuie să țină pasul militar cu China nu numai în Indo-Pacific, ci și în alte regiuni ale lumii. Printre acestea se numără Africa, America de Sud și Orientul Mijlociu, unde China urmărește expansiunea militară și economică.
Oficialii americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că China dorește să stabilească o bază militară pe coasta de vest a Africii.
„Rețeaua Huawei a Chinei, care este foarte robustă pe întreg continentul, ne îngreunează posibilitatea de a lucra cu partenerii africani care ar putea adopta unele dintre aceste sisteme”, a spus Blyden.