AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, răspuns DUR la scrisoarea americanilor! „Nu am fost luați în considerare,...

Putin, răspuns DUR la scrisoarea americanilor! „Nu am fost luați în considerare, nu vom întârzia cu reacția!”

Ultimul mesaj a lui Putin către SUA: „Nu am fost luați în considerare, nu vom întârzia cu reacția”

Rusia a primit cu răceală, joi, 27 ianuarie, respingerea de către SUA a „garanțiilor” sale de securitate, în principal referitoare la extinderea NATO, un subiect care alimentează criza ruso-occidentală pe tema situației din Ucraina, chiar dacă cele două tabere lasă încă ușa deschisă pentru dialog.

Deloc surprinzător, SUA și NATO au respins oficial cereri cheie din partea Moscovei, și anume încetarea politicii de extindere a NATO și revenirea la desfășurarile sale militare la granițele din 1997.

Rusia vede aceste puncte ca amenințări existențiale care alimentează riscul unui conflict în Ucraina. Prin urmare, vrea să reproiecteze arhitectura europeană de securitate rezultată din sfârșitul Războiului Rece și al URSS.

„Riscurile globale” ale unei invazii în Ucraina

„Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în considerare sau că există voința de a lua în considerare preocupările noastre”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Nu vom întârzia cu reacția, dar nu vă așteptați ca această reacție să vină aici, acum”, a adăugat el. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a remarcat absența unui „răspuns pozitiv la chestiunea principală” ridicată de Rusia.

Dar el a lăsat ușa deschisă pentru reluarea dialogului, menționând că „există o reacție (americană) care dă speranță pentru începerea unei conversații serioase pe probleme secundare”, scrie AFP.

Șeful diplomației americane Antony Blinken a indicat că a propus o „cale diplomatică serioasă” Moscovei, în vederea detensionării. În trecut, occidentalii au evocat probleme precum controlul armelor și măsurile de transparență militară ca chestiuni de interes comun.

Washington a reiterat Moscovei să nu invadeze vecinul său ucrainean, o ofensivă care ar avea ca rezultat „riscuri globale”.

Sprijin explicit al Chinei pentru Moscova

Rusia neagă orice plan de invazie, dar se consideră amenințată de extinderea NATO timp de 20 de ani, precum și de sprijinul politic și militar occidental pentru vecinul său ucrainean.

Moscova poate fi mulțumită însă de sprijinul explicit al Chinei, ministrul chinez de Externe Wang Yi apărând joi „preocupările rezonabile” ale Rusiei pentru securitatea sa, în timpul unui schimb telefonic cu Antony Blinken.

„Facem un apel la calm tuturor părților, să se abțină de la creșterea tensiunilor și escaladarea crizei”, a spus Wang Yi, potrivit unui comunicat publicat de ministerul său.

Fără a numi NATO, Wang Yi a susținut că „securitatea regională nu poate fi garantată prin întărirea sau extinderea blocurilor militare”.

author avatar
Tudor Borcea
719 afisari

2 COMENTARII

  1. Bravo Valodea. O sa te termine economic americanii dupa care iti dau cateva rachete in chelie si gata.

  2. Putin e nepotul lui Răs-putin , cred că și-a adus toată armata la granița Ucrainei de frică să nu intre peste ei să-și recucerească teritoriile luate .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger