AcasăȘTIRI EXTERNEUltima vizită a lui Merkel la Putin, în plină criză în Afganistan

Ultima vizită a lui Merkel la Putin, în plină criză în Afganistan

Ultima vizită a lui Merkel la Putin, în plină criză în Afganistan

De 16 ani, Angela Merkel și Vladimir Putin au avut timp să se cunoască și să-și măsoare abilitățile de șefi de stat, o relație care a cunoscut o serie de turbulențe.

Vineri, 20 august, cancelarul Germaniei este primit la Moscova de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Tot cu Putin își va încheia mandatul Merkel, care va părăsi puterea, în toamnă.

Ultima rundă

Cancelarul german se va deplasa, duminică, și la Kiev, unde se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pentru Merkel și Putin, doi veterani ai scenei internaționale, această întâlnire vine să încheie o relație legastă în 2005, când cancelarul a preluat frâiele Germaniei. Pentru ea, aceasta se încheie cu constatarea unui eșec al unuia din prioritățile ei: eforturile de soluționare a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Vorbitoare de limbă rusă (la fel cum Putin vorbește germana), Angela Merkel se află la cea de-a 20-a călătorie oficială în Rusia.

La fel ca în iulie, la Washington, cancelarul, în vârstă de 67 de ani, vine să-și ia rămas bun înainte de a se retrage de pe scena politică după alegerile legislative germane din 26 septembrie.

Dacă întâlnirea dintre Merkel și Joe Biden a fost îndoilată de inundațiile catastrofale din Germania, de data aceasta criza din Afganistan se impune pe agenda de la Moscova, scrie Le Point.

O conferință de presă programată la sfârșitul întâlnirii lor de la Kremlin ar trebui să le ofere celor doi lideri posibilitatea de a vorbi public despre revenirea la putere a talibanilor, ceea ce semnalează eșecul Occidentului și NATO în Afganistan.

Labradorul lui Putin

Angela Merkel a considerat situația „amară, dramatică și cumplită”. Însă șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a salutat, marți, semnalele „pozitive” pe care talibanii le-ar fi trimis cu privire la libertatea de opinie.

Dosarul afgan promite să constituie un nou subiect de fricțiune între Merkel și Putin, dueliști de lungă durată.

În 2007, în timpul întrevederii bilaterale de la Soci, pe „riviera caucaziană”, Vladimir Putin și-a lăsat brusc câinele, un labrador, să intre în cameră, punând-o în dificultate pe Angela Merkel, despre care se știe că îi este frică de câini.

Cei doi lideri cunosc în amănunt fosta Germanie de Est comunistă. Merkel a crescut acolo și Putin a deținut funcții acolo, în cadrul KGB din Dresda, în anii 1980. Un punct comun care nu a fost întotdeauna suficient pentru a face relațiile dintre Moscova și Berlin mai fluide.

Navalnîi, Nord Stream 2, Ucraina

Lista disputelor este lungă, de conflictul din Ucraina până la cazurile de spionaj sau atacuri cibernetice care vizează Germania.

Fapt simbolic, vizita lui Merkel la Moscova vine, de asemenea, la un an după otrăvirea, atribuită de Germania serviciilor ruse, opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi.

Și, la ora la care prețul gazelor a explodat, un alt subiect greu pe agenda discuțiilor va fi cu siguranță chestiunea finalizării gazoductului Nord Stream 2 precum și cantitățile de gaz rusesc care vor tranzita prin Ucraina. Mai ales că Germania rămâne unul din principalii investitori occidentali în Rusia.

Înainte de vizita lui Merkel la Kiev, duminică, Ucraina va fi „probabil pe agenda discuțiilor, deoarece Angela Merkel nu ar dori să plece și să lase pe toată lumea să creadă” că procesul de pace pe care l-a promovat acolo a „devenit un zombie politic”, a explicat Fiodor Lukianov, redactor-șef al Russia in Global Affairs.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
378 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger