AcasăȘTIRI EXTERNEUltima șansă pentru Ucraina. Președintele Zelenski îl cheamă pe Biden la Kiev...

Ultima șansă pentru Ucraina. Președintele Zelenski îl cheamă pe Biden la Kiev „în următoarele zile”

Ultima șansă pentru Ucraina. Președintele Zelenski îl cheamă pe Biden la Kiev „în următoarele zile”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat duminică pe președintele SUA, Joe Biden, la Kiev pentru a arăta sprijinul Washingtonului în fața riscului unei invazii ruse în Ucraina.

„Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în zilele următoare (…) ar fi un semnal puternic și ar contribui la stabilizarea situației”, a declarat președinția ucraineană, citând o declarație a lui Zelenski către Joe Biden, în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi președinți.

„Diplomația și descurajarea” în fața Rusiei

Washingtonul nu a făcut nicio referire la această invitație în raportul său despre conversația telefonică de aproximativ 50 de minute dintre Biden și Zelenski.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au convenit să continuie „diplomația” și „disuasiunea” în fața acumulării militare a Rusiei la granițele Ucrainei, a raportat Casa Albă, scrie AFP.

În timpul discuției cu Zelenski, Biden a promis din nou un răspuns „rapid și hotărât” din partea SUA, în coordonare cu aliații săi, în cazul unui atac rusesc, și și-a reafirmat sprijinul pentru „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Cancelarul Germaniei, la Kiev și apoi la Moscova

Cancelarul german Olaf Scholz este așteptat luni, 14 februarie, la Kiev, pentru a continua eforturile diplomatice de a dezamorsa amenințarea „critică” a invaziei rusești care ar putea declanșa cea mai gravă criză din Europa după Războiul Rece.

Scholz va călători apoi la Moscova, marți, pe urmele președintelui francez Emmanuel Macron, în vreme ce SUA reiterează că Rusia ar putea invada Ucraina „oricand”, iar occidentalii își evacuează ambasadele.

Deseori acuzată de complezență față de Rusia, Germania și-a ridicat vocea duminică. „Suntem în mijlocul unui risc de conflict militar, de război în Europa de Est și Rusia este cea care poartă responsabilitatea”, a spus președintele german Frank-Walter Steinmeier. Scholz, la rândul său, a avertizat că sancțiunile occidentale vor fi „imediate” în cazul unei invazii ruse.

Moscova „nu dă doi bani” pe sancțiuni, avertizase cu câteva ore mai devreme ambasadorul Rusiei în Suedia, Viktor Tatarințev.

Rămâne de văzut dacă această escaladare va împinge Germania să-și reconsidere reticența față de livrările de arme către Ucraina și cu privire la viitorul Nord Stream 2, controversatul gazoduct construit pentru a aduce gazul rusesc pe teritoriul său, ocolind Ucraina. Cancelarul german a asigurat săptămâna trecută că gazoductul „nu va merge înainte” în cazul unei invazii.

author avatar
Tudor Borcea