AcasăȘTIRI EXTERNEUltima oră: UE, decizie surprinzătoare împotriva unui stat. Interdicția a intrat deja...

Ultima oră: UE, decizie surprinzătoare împotriva unui stat. Interdicția a intrat deja în vigoare!

UEUltima oră: UE, decizie surprinzătoare împotriva Belarus. Interdicția a intrat deja în vigoare!

Acțiunile lui Aleksandr Lukașenko atrag sancțiuni drastice pentru Belarus. Uniunea Europeană a anunțat că interzice aeronavelor din această țară să tranziteze spațiului său aerian sau să aterizeze pe aeroporturile țărilor membre.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce NATO a decis să restricționeze accesul diplomaţilor belaruşi în sediul NATO, ca o reacţie la incidentul cu avionul Ryanair, în urma căruia a fost arestat și un așa zis disident.

Și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg condamnă incidentul aerian de la Minsk și spune că „deturnarea unui avion de către un stat trebui să aibă consecințe”. Oficialul a salutat sancțiunile impuse de SUA Belarusului.

Interdicție pentru avioanele din Belarus de a survola spațiul UE

Uniunea Europeană a condamnat dur atitudinea regimului din Belarus și a exprimat susținere pentru impunerea de noi sancțiuni. La summitul din 24 mai, Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului și a cerut Consiliului UE să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spațiul aerian europeană și escalele acestora în aeroporturi din statele membre.

Mai multe țări s-au alăturat demersului. Interdicția ar trebui să intre în vigoare sâmbătă, 5 iunie 2021, la miezul nopții, dacă statele europene nu se vor opune. Oficiali au precizat că nu se așteaptă să existe vreo obiecție, potrivit npr.org.

Liniile aeriene din România, Tarom și Blue Air nu au zboruri care să tranziteze spațiul aerian al Belarusului.

author avatar
Andreea Vlad