Armata din Myanmar a preluat controlul asupra țării printr-o lovitură de stat și a declarat starea de urgență. Aung San Suu Kyi, șefa partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), aflat la guvernare în Myanmar, a fost arestată de armată împreună cu alți lideri guvernamentali.
Populația s-a trezit peste noapte din nou în dictatură militară. Comunicațiile au fost întrerupte, băncile închise, iar militarii au început să mărșăluiască pe străzile celui mai mare oraș din Myanmar, Yangon, transmite CNN. Locuitorii care își aprindeau televizoarele nu puteau urmări decât canalul de televiziune Myawaddy deținut de armată, toate celelalte canale de știri fiind blocate.
Pe măsură ce apăreau știri că liderii aleși democratic au fost reținuți în capitală – cu câteva ore înainte de deschiderea primei sesiuni a noului parlament – s-a anunțat pe canalul deținut de armată că puterea a fost predată către șeful armatei Min Aung Hlaing.
Lovitura de stat organizată de armată
Liga Naţională pentru Democraţie din Myanmar (NLD) cere populaţiei să nu accepte lovitura de stat organizată de armată şi să protesteze. „Acţiunile armatei sunt acţiuni care pun ţara din nou sub dictatură. Le cer oamenilor să nu accepte acest lucru, să răspundă şi să protesteze din toată inima la lovitura de stat comisă de armată”, indică NLD, într-o declaraţie făcută în numele lui Aung San Suu Kyi.
Armata a confirmat că a reținut-o pe Suu Kyi, liderul civil de facto al țării, împreună cu alți lideri ai Ligii Naționale pentru Democrație (NLD), ca răspuns la presupusele nereguli la alegerile din noiembrie, potrivit bangkokpost.com.
Tensiuni politice din cauza alegerilor parlamentare
Lovitura de stat vine după câteva săptămâni de agravare a tensiunilor politice din țară din cauza alegerilor disputate. Zvonurile că armata ar putea prelua puterea în Myanmar circulau de multă vreme.
Alegerile din noiembrie reprezentau al doilea scrutin democratic din 2011, când țara a scăpat de dictatura militară după 50 de ani. Partidul lui Suu Kyi, NLD, a obținut o victorie copleșitoare, obținând 83% din voturi, care i-au acordat încă cinci ani de guvernare. Partidul Uniunii pentru Solidaritate și Dezvoltare, susținut de militari, a câștigat 33 din cele 476 de locuri posibile, mult mai puține decât se așteptase partidul.