AcasăȘTIRI EXTERNEUltima oră. Cutremur puternic în Grecia și Turcia. Cel puțin 4 morți...

Ultima oră. Cutremur puternic în Grecia și Turcia. Cel puțin 4 morți / Peste 100 de răniți. IMAGINILE dezastrului

cutremur

Un cutremur puternic s-a produs vineri, 30 octombrie, la granița Greciei cu Turcia. Seismul cu o magnitudine de aproape 7 grade a lovit la aproximativ 17 km de coasta provinciei de vest a Izmirului și a fost resimțit și la Atena și în insula Creta, precum și în Istanbul, potrivit Geological Survey (USGS).

Cel puțin patru persoane au murit în urma cutremurului, a declarat ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, pe Twitter. În total, 120 de cetățeni turci au fost afectați de dezastru, a adăugat el.

Mai multe victime au fost scoase de sub dărămături. Imagini video cu persoane pline de sânge și purtate pe brațe au apărut pe Twitter.

 

Cel puțin patru persoane au fost rănite pe insula greacă Samos în urma cutremurului. Nikos Stefanis, președintele Spitalului Samos, a declarat că toate cele patru persoane au răni minore. El a precizat că au existat pagube la clădiri pe întreaga insulă, cele mai grave fiind suferite în zona Karlovasi, în nord-vestul Samosului.

 

Președintele Recep Tayyip Erdogan a transmis un mesaj de solidaritate concetățenilor afectați de cutremurul devastator pe care îi asigură de tot sprijinul său și al autorităților statului turc.

“Transmiteți tuturor cetățenilor noștri afectați de #cutremurul din Izmir. Cu toate mijloacele statului nostru, suntem alături de cetățenii noștri afectați de cutremur. Am luat măsuri pentru a începe lucrările necesare în regiune împreună cu toate instituțiile și miniștrii implicați”, a scris Erdogan pe Twitter.

Cutremurul a fost urmat de un mini-tsunami care a lovit insula grecească Samos, dar și orașul Seferihisar din provincia Izmir.

 

Printre victime nu se află români

Ambasadorul României în Turcia abriel Șopandă a declarat că până la această oră nu sunt informații cu privire la români afectați de cutremur.

„Am luat legătura imediat cu colegii de la Consultatul General al României de la Izmir, cutremurul a fost resimțit foarte puternic de către aceștia, dar nu s-au înregistrat daune materiale majore la clădire și niciunul dintre colegi sau familiile lor nu au fost afectați”, a spus ambasadorul român la Ankara, pentru Digi24.

„Singurele informații disponibile sunt un tweet al ministerului sănătății turc, care a anunțat că patru cetățeni turci au murit și aproximativ 120 au fost răniți”, a precizat Gabriel Șopandă.

Românii care se află în situații de urgență pot lua legătura cu Consultatul General al României de la Izmir la numărul de telefon +90 530 4150077. La acest număr NU se furnizează informații consulare, precizează MAE.

author avatar
Andreea Vlad
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger