AcasăȘTIRI EXTERNEUite pe cine sprijină România! Declarația lui Zelinski din 2020: „Bucovina de...

Uite pe cine sprijină România! Declarația lui Zelinski din 2020: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Volodimir ZelinskiUite pe cine sprijină România! Declarația lui Zelinski din 2020: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Ca membră NATO, România susține necondiționat Ucraina în conflictul armat cu Rusia. În ciuda faptului că președintele ucrainean Volodomir Zelenski a spus într-un discurs oficial din 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”.

Poziția oficialul ucrainean a trecut nesancționată de România. Astfel, în discursul oficial al președintelui Zelenski de pe 22 ianuarie 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, acesta a declarat, cu subiect și predicat, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români” în 1918.

„Am tras vreo concluzie din această poveste?”, se întreba apoi retoric Zelenski,  potrivit Agerpres. Discursul în limba engleză se află și acum postat pe site-ul Președinției Ucrainei, alături de un video în limba ucraineană.

”Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. ”Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate”. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană – n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale – n.r.) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev. În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”, a spus Zelinski.

”Sunt ucrainean. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să îmi protejez patria când este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spaţiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protejarea libertăţii de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranţă zero pentru corupţie. Sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetăţean responsabil. Îmi plătesc impozitele”, a mai spus atunci preşedintele ucrainean.

author avatar
Andreea Vlad
25.686 afisari

9 COMENTARII

  1. Ucraina e fācutā prin furtul Bucovinei de Nord, Basarsbiei de Sud etcetera. Iar astāzi este un stat mafiot, la fel ca România.

  2. US și UK tac ca rahatii in ploaie fata de efectele Pactului Ribentrop- Molotov de care beneficiază acum Ucraina și la declarațiile acestui comediant. Ce se întâmplă acum în Ucraina este rezultatul bagarii batului prin gard de amerloci și englezi. Au băgat degetul în gura ursului sa vadă dacă musca dar pentru asta mor ucraineni. Care te mai inhaitezi ma cu ei?

    • PLUS un pic de ‘haute coutoure’! Cetatea Hotinului (NU citta/ situ Hotzia) este TARA (DA) NOSTRA, dar cîta vreme acest adevar nu va fi constientizat ea va continua sa fie generatoare de situhatzi de *URGENȚA.

  3. Serios ZELENSKI E UCRAINIA DAR CU SANGE DE EVREU. SIiOHANNIS ZICE CA-I RROMAN DAR CU URA NAZISTA IMPOTROIVA ROMANILOR.

  4. Il invata Putin acum cum e cu istoria ucrainei stat artificial creeat pe vremea urss , ei le su scris istoria si stiu ce si de la cine a luat!!!! Stie comicul asta expresia din documente vechi Rusia kieweana ? ?s au increzut si astia in unchiul sam care a reusit in inima europei sa creeze kosowo in ortodoxie e uite ca putin nu vrea langa el unul nou!!!

  5. Dute dracului de prost , nu ai ce sa cauti tu in Nato si nici in UE. Cec sa-ti dea PESTA PORCINA, Gripa aviara COVID si alte din astea , stai acolo alaturi de RUSIA, are ce sa-ti dea : gaze , petrol, , termina cu prostiile , liniste-te.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger