AcasăȘTIRI EXTERNEUitați de Green Deal. Consumatorul european are nevoie de mâncare

Uitați de Green Deal. Consumatorul european are nevoie de mâncare

În actualul context economic este nevoie de fiecare metru pătrat de teren agricol care să producă hrană pentru consumatorul european. Planurile Uniunii Europene au nevoie de o revizuire temporară de la principiile strategiei „From Farm To Fork” şi chiar de o amânare a termenelor pentru obiectivele propuse, susține preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

„Suntem într-o perioadă care presupune adaptare rapidă la noile condiţii economice şi geo-strategice. Aşa că şi planurile Uniunii Europene au nevoie de o revizuire temporară, în unele cazuri poate o amânare a termenelor pentru un obiectiv sau altul. Vă amintiţi sigur declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, cel responsabil pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), şi anume că statele ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile, pentru a evita dependenţa de gazul rusesc. Este o schimbare de poziţie extrem de importantă şi nu a fost uşor de făcut, dar situaţia actuală o impune. Sigur că Uniunea Europeană nu renunţă la ambiţiile sale ecologiste şi la lupta împotriva poluării şi a schimbărilor climatice, dar acum este nevoie de măsuri compensatorii urgente. Sigur că rămân valabile principiile strategiei „From Farm To Fork”, dar cerem să fie amânate scurt timp”, a precizat Botănoiu.

De asemenea, șeful AFR  apreiciază că o ridicare temporară a embargoului impus UE privind importul de cereale modificate genetic din SUA şi America Latină, pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina, ar putea fi o măsură de susținere a fermierilor europeni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor