AcasăȘTIRI EXTERNEUIMITOR! A început să vadă totul cu susul în jos, după ce...

UIMITOR! A început să vadă totul cu susul în jos, după ce i-a trecut un glonț prin creier. Cum explică medicii fenomenul

vatman impuscat

Un soldat spaniol, care a fost împușcat în cap în timpul războiului civil din Spania, desfășurat de la 17 iulie 1936 până la 1 aprilie 1939, a început să vadă lumea cu susul în jos.

Cazul pacientului spaniol a desființat ideea potrivit căreia creierul este alcătuit din regiuni distincte, ducând astfel la dezvoltarea unei noi teorii a dinamicii creierului de către medicul Justo Gonzalo Rodríguez-Leal.

A fost împușcat în cap în timpul războiului civil din Spania

Soldatul a fost împușcat în cap în anul 1938, pe linia frontului din Valencia. După două săptămâni în comă, el a revenit la conștiință, fără a putea vedea bine la ochiul stâng și cu o vedere slabă în cel drept. Glonțul îi distrusese parțial cortexul cerebral din regiunea parieto-occipitală stângă.

Soldatul a avut o recuperare miraculoasă, fără nicio intervenție chirurgicală sau îngrijire specială.

În următoarele cinci decenii, Rodríguez-Leal a observat pacientul și a descris o serie de simptome extrem de neobișnuite. De exemplu, soldatul vedea totul de trei ori și culorile păreau să fie „dezlipite” de obiecte. Dar cel mai ciudat lucru era că vedea totul inversat.

Cinci decenii a văzut viața cu susul în jos

Această anomalie s-a extins la simțul sunetului și la cel tactil, care erau procesate de creierul său ca și cum ar fi provenit de pe partea opusă a corpului său. Cu toate acestea, pacientul și-a continuat viața fără probleme.

Pacientul – a cărui identitate nu a fost niciodată dezvăluită – a trăit o viață lungă și sănătoasă, decedând la sfârșitul anilor 1990. Creierul acestui pacient a ajutat la revoluționarea domeniului neuroștiinței.

author avatar
Andreea Vlad