Arctica ar trebui să rămână un sanctuar? Uniunea Europeană tocmai a lansat o inițiativă care merge în această direcție, în ciuda apetitelor pentru a exploata resursele uriașe ale acestei regiuni. Cel mai mare fiind al Rusiei, Putin declarând bogățiile arctice drept o prioritate strategică.
UE dorește să negocieze un moratoriu internațional pentru a interzice exploatarea zăcămintelor de gaz, petrol și cărbune din Arctica și ar putea interzice cumpărarea de hidrocarburi extrase din această regiune, a anunțat Comisia Europeană.
„Nu suntem naivi, va fi nevoie de eforturi diplomatice intense”
„Cărbunele, gazul și petrolul trebuie să rămână în subteran în această regiune”, a pledat comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, la o conferință de presă dedicată prezentării noii Strategii Arctice a UE.
Proud to present our #EUArctic Strategy to:
⚪️ Fight major sources of pollution like black carbon & transport emissions
⚪️ Ensure sustainable raw materials supply
⚪️ Create green jobs & involve young people, women & Indigenous Peoples in decision makinghttps://t.co/AWKPjlH5Ak pic.twitter.com/EUmXxnx1wh— Virginijus Sinkevičius (@VSinkevicius) October 13, 2021
Comisia, a spus el, dorește să studieze împreună cu partenerii săi „o obligație legală multilaterală de a nu mai autoriza exploatarea rezervelor de hidrocarburi din regiunea arctică sau limitrofă și nici de a cumpăra aceste hidrocarburi dacă ar fi produse”.
UE se poate baza pe moratoriile parțiale privind explorarea hidrocarburilor din zona arctică, puse în aplicare cu SUA, Canada sau Groenlanda, a spus comisarul lituanian, scrie Euronews.
„Nu suntem naivi”, a recunoscut el, „ va fi nevoie de eforturi diplomatice intense, dar UE trebuie să dea dovadă de exemplu”. De partea sa, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a menționat că „zona arctică se schimbă rapid, datorită impactului încălzirii globale, a concurenței crescute pentru resursele naturale și a rivalităților geopolitice”.
„Aceste evoluții arată că Europa trebuie să își definească în general interesele geopolitice pentru a promova stabilitatea, securitatea și cooperarea pașnică în Arctica”, a spus el într-un comunicat.
Miliarde de tone de petrol, miliarde de metri cubi de gaz
Dincolo de vorbe și bune intenții, cererea tot mai mare de combustibili pentru a revigora economiile afectate în întreaga lume de pandemia Covid-19 stârnește lăcomia tuturor pentru rezervele din regiune.
UE va avea o misiune foarte grea și nu se știe cu ce rezultate: va trebui să convingă SUA, Canada, Rusia, Norvegia, Islanda să accepte un astfel de moratoriu. Or, Rusia a făcut din exploatarea bogăției arctice – petrol, gaze și minerale – o prioritate strategică.
„Zona arctică are un potențial enorm. În ceea ce privesc resursele, vorbim despre 15 miliarde de tone de petrol și 100 de miliarde de metri cubi de gaz. Suficient pentru zeci sau chiar sute de ani”, a subliniat în septembrie vicepremierul rus, Alexander Novak.
Rentabilitatea lor va depinde, în parte, de ruta maritimă nordică sau de pasajul nord-estic. Această rută arctică, cu jumătate din lungimea canalului Suez, ar trebui să simplifice livrarea de hidrocarburi către Asia de Sud-Est prin conectarea oceanelor Atlantic, Pacific și Arctic. De unde și importanța majoră pe care o dă Putin flotei rusești de spărgătoare de gheață atomice.