Cauta

UE vede adevărata față a lui Biden

Când vine vorba de relațiile cu Europa, Joe Biden nu pare la fel de dur ca Trump. Dar la o privire mai atentă, lucrurile nu stau tocmai așa.

Teoretic, relațiile transatlantice arată mai roz de când Donald Trump a părăsit Casa Albă. În public, nu mai există un președinte american care atacă mașinile germane și o acuză pe Angela Merkel că nu și-a plătit facturile NATO.

“Sleepy Joe”, la fel de dificil ca predecesorul său

Dar așa zisul Joe adormitul atacă UE la fel ca Trump, pe diferite subiecte, de la impozite și comerț până la noua propunere bombă privind suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, o mișcare care nu este pe placul UE, văzându-se transformată brusc într-un apărător al drepturilor Big Pharma împotriva națiunilor sărace.

UE este gata să discute despre o suspendare a acestor brevete, dacă vor fi avansate „propuneri concrete”. “În ceea ce priveşte problema proprietăţii intelectuale, nu credem că pe termen scurt aceasta poate fi o soluţie magică”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Liderii europeni se opun propunerii SUA ce vizează să accelereze distribuirea de vaccinuri pe plan global, permiţându-le tuturor ţărilor să acceadă la secrete de producţie.

Presiunea pe Europa

În doar câteva luni de la preluarea funcției, Biden a expus, de asemenea,  slăbiciunea comercială a UE față de China în acordul Bruxelles-Beijing, cât și lipsa de ambiție a Europei în planurile de impozitare a multinaționalelor digitale, notează Politico. La fel ca Trump, Biden denunță planurile UE de a cumpăra gaz rusesc prin conducta Nord Stream 2, susține un impozit pe profit la nivel mondial de minimum 21% –  mult mai ambițios decât propunerea UE de 12,5%, inclusiv o taxă pentru companiile digitale, dar și pentru gigantul francez de petrol și gaze Total, de exemplu.

Berlinul și Parisul sunt acum sub presiune pentru a explica de ce nu ar sprijini un impozit minim mai mare asupra multinaționalelor, după ce au cerut ani de zile “echitate fiscală”.

Una peste alta, liderii UE au crezut că Biden va încerca să fie mai diplomatic și să facă „echipă cu Europa”, dar liderul de la Casa Albă se dovedește un politician care – surpriză – țese strategii destul de opuse cu interesele economice ale blocului comunitar.

Ultimele stiri

  • Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să-ţi cânte Irina Loghin la nuntă
  • Iris Ionescu, tânăra de 17 ani care caută remediu împotriva tuberculozei, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Matrapazlâcuri la Ministerul Energiei. Au vrut să fure de la săraci ca să dea la bogați
  • Unde i-a împins nevoia pe românii care îşi caută o locuinţă. Sunt dispuşi să stea în „bombe” comuniste, numai pentru că e mai ieftin
  • Revoluția Mondială s-a dezlănțuit fără drept de apel
  • Românii au dat „salteaua” pe depozitele din bănci. Câți bani au strâns pentru zile „negre”
  • Mașinile electrice primesc cartonașul galben. Restricții pentru proprietari
  • Antrenorul Rapidului a „uitat” să plătească pensia alimentară
  • City își ia adio de la Guardiola. Este 2024 anul sfârșiturilor?
  • Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, anunţuri în dosarul în care sunt implicaţi, după ce „au dat cu subsemnatul” la controlul judiciar
  • Exit mobile version