AcasăȘTIRI EXTERNEUE va face achiziții comune de gaze / Bruxelles îi pregătește lui...

UE va face achiziții comune de gaze / Bruxelles îi pregătește lui Putin o „Big Pharma” energetică

UE va face achiziții comune de gaze / Bruxelles îi pregătește lui Putin o „Big Pharma” energetică

Statele UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziții comune de gaze, pe modelul comenzilor pentru vaccinuri anti-Covid-19, în timp ce războiul început de Rusia în Ucraina duce la creșterea prețurilor la energie.

Cei 27 și Comisia „vor lucra, de urgență, împreună la achizițiile voluntare de gaz, gaz natural lichefiat (GNL) și hidrogen”, profitând de ponderea economică a UE pentru a beneficia de prețuri avantajoase, potrivit concluziilor summitul de la Bruxelles.

Participare voluntară la mecanism

„Comisia poate cumula până la 75% din achizițiile de gaze naturale”, fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi, a spus președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția de șase luni a UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că participarea la mecanism va fi voluntară, spre deosebire de schema de achiziție comună a vaccinurilor, care exclude comenzile din afara Comisiei, scrie La Croix.

„Desigur, când te uiți la cazuri concrete, poate fi complicat, foarte complicat, pentru că sunt companii private în toată Europa”, angajate în contracte, „care cumpără gaze în numele lor și intenționează să continue”, a explicat el.

Nerăbdător să izoleze Moscova și să priveze Rusia de surse de venituri după invadarea Ucrainei, Bruxelles-ul vrea să reducă achizițiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an.

Comisia negociază deja cu principalele țări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) și a anunțat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să își mărească livrările de gaze naturale lichefiate.

Platforma comună de cumpărare a UE „va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest”, precum și celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), precizează concluziile summit-ului.

 

author avatar
Tudor Borcea
191 afisari

6 COMENTARII

  1. Dacă la UE i se mai taie o palmă din fustă i se vede și paula și pistolul; URSS reloaded. În privința „achiziționării comune de gaze” este vorba de a le scumpi și acolo unde au; România.
    Nici un om cu scaun la cap și suflet curat nu se împotrivește împărțirii cinstite a bunăstării. Oricum tot cu o lingură mâncăm fiecare.
    Din păcate liberalismul, de la liber/libertate, ce este de stânga prin natura lui, a fost căpușat prin oamenii celor ce conduc din umbră, și făcut de dreapta. Socialiștii de la-nceputuri nu au nimic cu cei din spatele socialiștilor de azi. Marx și Engels, evrei putred de bogați, au avut această menire de deturnare.
    Azi, omul de rînd e făcut să creadă că a fi conservator este a apăra tradițiile. Conservatorismul apără vechea orînduire, este de dreapta. Ce are din vechea orînduire de apărat omul de rînd?

  2. cine a vrut distrugerea UE , poate sa deschida sampania , este un haos si o incoerenta care te duc la aceasta concluzie .

  3. E bine că Uniunea Europeană scapă de blestemul gazului rusesc ieftin și de calitate. Ne simțeam sklavii Russiei cumpărându-l așa, mai pe nimica. Acum vom cumpăra gazul de șist scump și prost dar măcar ne vom simți liberi, independenți și binecuvântați pentru că vine tocmai din Amerika. Și asta e important.

  4. Sigur Romania va face o asemenea cedare de suveranitate, spre deosebire de alte tari, mai realiste, mai atente la ce se înhamă. Exista doar experiența cu vaccinurile, care a condus la mega afaceri, de multe miliarde, aruncate pe valea sâmbetei, spre beneficiul si încântarea vechilului lumii. realiști vor sufla acum si in iaurt ca sa nu se mai frigă o data, mai ales marii consumatori, Germania, Italia, Austria, Tarile de Jos, etc. Estici, care sunt tari ocupate de vest, mai ceva ca pe vremea blocului răsăritean, vor pune toate botul la aceasta noua mega afacere. Să vezi preturi, condiții, care vor înrobi si mai mult economiile slabe ale acestor tari, pentru a le menține statutul de economii tolerate, si care vor plăti nota. Va trece si războiul, după ce se vor stabili noile raporturi de forte intre greii lumii, SUA, China, Rusia, India, noua ordine mondiala, ia bogații Europei se vor întrece sa cumpere gazul rusesc, este cel mai accesibil, mai ieftin si mai bun, la fel petrolul, cărbune si alte produse strategice, ignorând dorința americanilor sa-i înlocuiască pe ruşi, in Europa. Aceștia, americanii se vor alege cu fărâmiturile picate, adică tarile est europene, spre bucuria vestului, care astfel frânează dezvoltarea acestuia, prin acțiunea unchiul Sam, dar va beneficia in continuare de piaţa de desface de aici, dar si de rezervor de forța de munca ieftina, pentru care nu a investit un euro. Trăiască capitalismul globalist.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger