AcasăȘTIRI EXTERNE„UE trebuie să frâneze unele importuri de alimente din Ucraina”. Polonia cere...

„UE trebuie să frâneze unele importuri de alimente din Ucraina”. Polonia cere restricții pentru Kiev

„UE trebuie să frâneze unele importuri de alimente din Ucraina”. Polonia cere restricții pentru Kiev / Foto: printscreen

UE ar trebui să limiteze unele importuri de alimente din Ucraina, spune comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, preocupat de aprovizionarea pieței din Polonia, țara sa natală.

UE trebuie să își revizuiască acordul de liber schimb cu Ucraina și să introducă restricții de import pentru unele produse alimentare, a declarat miercuri comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski în parlament.

Varșovia contrazice poziția UE

Comentariile lui Wojciechowski polonez au contrazis categoric poziția oficială a UE, potrivit căreia permiterea exporturilor nerestricționate de produse alimentare din Ucraina este esențială pentru a ajuta economia țării, devastată de război.

În ultimele luni au fost posibile doar exporturi limitate de produse ucrainene prin ruta tradițională de export din Marea Neagră. Bruxelles a deschis o rută terestră alternativă către UE atunci când a lansat așa-numitele „benzi de solidaritate”, în luna mai, și a semnat un acord cu Kievul, în iunie, pentru a suspenda toate taxele de import pentru produsele ucrainene timp de un an.

Acordul urmează să expire în vara anului viitor, dar Comisia Europeană se gândește să îl prelungească până la sfârșitul anului 2024.

„Pentru unele produse, această politică va trebui revizuită”, a declarat Wojciechowski, în cadrul unui eveniment organizat la Varșovia de camera superioară a parlamentului polonez pe tema politicii agricole comune a UE, informează Politico.

Îngrijorările fermierilor polonezi

În timp ce coridorul vestic este un colac de salvare pentru economia Ucrainei și pentru fermierii săi, acesta i-a expus pe fermierii din Polonia la o concurență mai mare pe piață.

Este o evoluție care ar putea avea repercusiuni politice pentru guvernul de dreapta al țării, condus de partidul Lege și Justiție (PiS), care va trebui să apere votul rural pentru a-și păstra puterea în cadrul alegerilor generale care vor avea loc până în septembrie 2023.

„Cunosc preocupările fermierilor și văd problema”, a declarat Wojciechowski, el însuși o figură de rang înalt a PiS, răspunzând la o întrebare referitoare la faptul dacă Comisia va aborda problema importurilor de alimente din Ucraina care, în loc să fie exportate în altă parte prin intermediul culoarelor de solidaritate, rămân blocate în regiunile de frontieră ale Poloniei.

„Ajutarea Ucrainei este prioritatea noastră strategică și acest lucru este dincolo de orice discuție. Este o chestiune de securitate, dar pentru anumite produse, această politică va trebui revizuită. Într-adevăr, importurile de anumite produse agricole au crescut de câteva ori după deschiderea comerțului cu Ucraina. Pur și simplu, sunt prea multe bunuri care intră în țară”.

Wojciechowski a enumerat porumbul, rapița și carnea de pasăre ca exemple de produse alimentare care au „sosit în cantități excesive”. El a spus că România și Bulgaria au înregistrat, de asemenea, o creștere „problematică” a importurilor de ulei de floarea-soarelui din Ucraina.

„Opinia mea este că există o problemă”

Un raport al Comisiei privind produsele ucrainene care fac obiectul acordului de liber-schimb a constatat că UE a înregistrat o „creștere semnificativă a importurilor de carne de pasăre, ouă, lapte praf, unt, zahăr, amidon, tărâțe și unele cereale”. Cu toate acestea, executivul UE nu a ajuns încă la o poziție cu privire la oportunitatea de a lua măsuri pentru a aborda această creștere a intrărilor.

Wojciechowski a declarat că o decizie cu privire la introducerea sau nu a unor tarife pentru produsele alimentare „va depinde de mulți comisari dar opinia mea este că există o problemă. Acolo unde aceste exporturi au crescut în mod clar, mă voi pronunța în favoarea introducerii de restricții la import”.

Agricultura joacă un rol vital în economia Ucrainei, reprezentând aproximativ o cincime din PIB-ul țării și 40 la sută din exporturi. Bruxelles-ul a anunțat recent o investiție de 1 miliard de euro pentru a stimula culoarele de solidaritate terestre ale UE, prin care Ucraina a reușit să exporte aproximativ 17 milioane de tone de produse alimentare de la începutul invaziei rusești.

author avatar
Tudor Borcea
1.283 afisari

2 COMENTARII

  1. O UNIUNE EUROPEANA IRESPONSABILA FACILITEAZA EXPORTURILE UCRAINEI MOTIVAND SPRIJINUL UCRAINEI ,CEEA CE UE IGNORA ESTE SISTEMUL CALITATII PRODUSELOR UCRAINIENE !,IN GRABA IN CARE SE VREA EXPEDIEREA PRODUSELOR A INTRAT RABATUL DE CAILTATE !.
    MEMBRILOR UE LI SE IMPUNE UN CONTROL STRICT AL REZIDURILOR DE PESTICIDE IN ALIMENTE !,UN CONSUM REDUS DE PESTICIDE ,S-AU INTERZIS UTILIZAREA UNOR PESTICIDE !,UCRAINA NU-I SUPUSA ACELUIAS REGIM CA TARILE MEMBRE , UNDE-I RESPONSABILITATEA ?,DE CE SE ACEPTA DUBLU ORI TRIPLU STANDARD ?.
    NU TOT CE-I MAI IEFTIN ESTE SI DE CALITATE !.CARE-I TRASABILITATEA ACESTOR PRODUSE ??.
    CERTIFICATELE DE CALITATE SI ORIGINE UNDE SUNT ?,UNDE SUNT RESRISE ,UNDE SUNT MASLUITE ????.

  2. Hopa, daca si nazistii polonezi incep sa puna talpe la amicii lor nazisti din ukro-na-zia pitikului nazist de zdrelinski kokainomanul la Kiev, inseamna ca lucrurile vor merge din ce in ce mai bine 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger