AcasăȘTIRI EXTERNEUE, teritoriu interzis turiștilor ruși?

UE, teritoriu interzis turiștilor ruși?

Miniștrii de externe și ai apărării din Uniunea Europeană, reuniți la Praga în această săptămână, vor discuta apelurile unor state membre de a interzice turiștilor ruși să intre în blocul comunitar.

Cehia –  deține în prezent președinția rotativă a  Consiliului UE –   susţine  interzicerea vizelor la nivelul UE pentru turiștii ruși, idee susținută în principal de țările baltice.

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a anunţat recent că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

”Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a spus premierul finlandez Sanna Marin.

Cu toate acestea, Germania și alte state membre resping o astfel de mișcare, argumentând că ar putea încălca regulile UE și ar putea întrerupe căile de evacuare pentru dizidenții ruși. Potrivit cancelarul Olaf Scholz, asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor cetăţeni ruşi care se opun invadării Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului la începutul acestei luni să impună rușilor o interdicție generală de călătorie, atragând o mustrare furioasă din partea Moscovei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor