AcasăȘTIRI EXTERNEUE și SUA nu pot răzbi China decât împreună

UE și SUA nu pot răzbi China decât împreună

Uniunea Europeană  nu se poate proteja singură dacă încearcă să se despartă de Statele Unite – o alianță transatlantică strânsă este esențială pentru a face față provocărilor în creștere ridicate de China, a avertizat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Deși nu l-a menționat pe Emmanuel Macron pe nume, remarcile lui Stoltenberg(invitat la dezbaterile Politico 28),  au oferit un contrast puternic cu cerințele președintelui francez ca Europa să vizeze „ autonomia strategică  ” – capacitatea de a opera pe cont propriu într-o serie de domenii, inclusiv în domeniul apărării. Stoltenberg a declarat că este în favoarea unei investiții mai mari a UE în domeniul apărării, dar numai dacă va merge mână în mână cu o alianță puternică continuă cu Statele Unite și NATO. „Pentru a proteja Europa, avem nevoie de legătura transatlantică, avem nevoie de SUA și Canada. Orice încercare de a merge singur, fie pentru Europa, fie pentru America de Nord, ar fi rău pentru noi toți. Trebuie să stăm împreună. Și orice încercare de a împărți Europa de America de Nord nu numai că va slăbi NATO, ci și Europa. Așadar, salut unitatea europeană, dar unitatea europeană nu va înlocui unitatea transatlantică”, a spus el. Afirmațiile lui Macron au provocat iritare în Germania, replica ministrului apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, nu a întârziat: „iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se încheie”. Stoltenberg subliniază importanța unei cooperări strânse între UE și SUA în fața „provocărilor serioase” legate de ascensiunea Chinei:  “Cu toții ne dăm seama că echilibrul global al puterilor se schimbă într-un mod fundamental. Creșterea Chinei schimbă într-adevăr mediul de securitate cu care ne confruntăm. Beijingul nu are doar al doilea cel mai mare buget de apărare din lume, ci și  investește puternic în noi capacități, inclusiv arme nucleare, rachete, noi tehnologii. În orice caz, dimensiunea Chinei – dimensiunea militară, dimensiunea economică, realizările lor în tehnologie – toate acestea fac NATO mai important. Niciun aliat, nici măcar Statele Unite, nu poate aborda acest lucru singur”. Stoltenberg a mai spus că alianța militară ar trebui să ajungă la alte țări care se confruntă cu ascensiunea Chinei, numind Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă. El sugerează crearea „unei comunități de democrații cu idei similare” care nu sunt de acord cu valorile propagate de China, de exemplu atunci când vine vorba de represiunea drepturilor democratice din Hong Kong.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
276 afisari

2 COMENTARII

  1. Timpul NATO a trecut. Nu v-a spus Macron ca NATO e mort, iar mortul de la groapa nu se mai întoarce! Mulți se cred deștepți, dar ce le iese pe gura arata contrariul. Cum sa fie Europa alături de NATO când între cele doua părți e război comercial pe fata. Germania, după falimentarea afacerilor ei în SUA, a trecut cu arme și bagaje de partea Chinei, iar DE conduce Europa. A, c-a mai sunt și niște pupincuriști ai yankeilor care n-au scăpat de spaima tancurilor rusești, e o alta poveste. Lumea vrea comerț, dezvoltare, numai NATO și SUA vad pericole peste tot și vor război cu toată lumea. De ce înceată yankeii sa sugrume militar rutele comerciale ale Chinei? Asa este comerțul liber? Asta e pericolul? ca nu mai sunt ei heghemonii, nu?

  2. Mi-e teama ca in caz de razboi e nevoie de mult mai multi ca sa invingi China. Or din Asia or din America centru sud nu stiu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger