AcasăȘTIRI EXTERNEUE și SUA doar latră la băncile rusești

UE și SUA doar latră la băncile rusești

În salva de sancțiuni UE-SUA împotriva Rusiei după lansarea ofensivei sale în Ucraina era inclusă excluderea băncilor și companiilor rusești din rețeaua interbancară Swift. Când colo, operațiunea pare că se amână „pe moment”.

Uniunea Europeană nu ar trebui să blocheze pentru moment accesul Rusiei la sistemul Swift, au declarat joi mai multe surse europene.

„Urgența și consensul sunt primordiale în acest moment”, a spus un diplomat european, adăugând că acest lucru exclude orice mișcare asupra Swift în această etapă, din cauza repercusiunilor largi pe care le-ar avea un astfel de pas, inclusiv în Europa.

„Nu am cunoștință de un acord cu privire la sancțiunile Swift în acest stadiu”, a spus un alt diplomat european. Mister total. Ce să se înțeleagă de aici – statele membre sunt mai retincente? Sau au motive să fie.

O decuplare de Swift poate că ar afecta grav băncile rusești, dar ar avea și repercusiuni asupra tranzacțiilor din Rusia și, prin urmare, asupra creditorilor europeni. Ca să nu mai vorbim de faptul că Rusia a dezvoltat un sistem alternativ.

Potrivit datelor de la Banca Reglementărilor Internaționale(BRI), creditorii europeni concentrează marea majoritate a expunerii de 30 de miliarde de dolari a băncilor străine față de Rusia.

Joe Biden le-a interzis americani și companiilor din țară să mai facă afaceri în regiunile pro-ruse din Ucraina, Donețk și Lugansk.  Ca și când ar fi un fel de Wall Street de peste Atlantic. Mare lovitură, nimic de zis.

În plus,  băncile americane au o expunere redusă la economia rusă.

În schimb, băncile din Italia, Franța și Austria aveau fiecare creanțe restante de miliarde de dolari față de Rusia în al treilea trimestru al anului 2021, potrivit cifrelor BRI.

 

Marea Britanie a impus sancțiuni doar asupra câtorva oligarhi apropiați de Vladimir Putin și pentru cinci bănci – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank și Black Sea Bank.

Dar acești creditori nu sunt mari jucători pe piețele financiare, spre desobire de  Sberbank și VTB, pe care nici UE nici SUA nu le pot ataca.

Cât despre oligarhi, în mod sigur și-au mutat deja avuțiile în locuri sigure. De pildă, prin neutra Elveție, că City of London tinde să devină o visterie nesigură.

Marile bănci ale Rusiei sunt profund integrate în sistemul financiar global – rețeaua Swift include peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări – iar concentrarea noilor sancțiuni asupra creditorilor mai mici nu pare o măsură de descurajare pentru Putin.

Analiștii spun că instituțiile rusești sunt mai capabile să facă față sancțiunilor limitate decât cu opt ani în urmă, iar băncile de stat și-au redus expunerea pe piețele occidentale.

Rusia are și alte atuuri:  o apărare macroeconomică puternică, inclusiv rezerve abundente de valută de 635 de miliarde de dolari, prețul petrolului aproape de 100 de dolari (88 de euro) barilul și un raport scăzut al datoriei/PIB de 18% în 2021.

Rusia este supusă unor sancţiuni economice şi financiare încă din 2014, când Occidentul a dorit să pedepsească Moscova pentru anexarea Peninsulei Crimeea şi rolul său în conflictul militar din Ucraina.

Aceste restricţii au determinat băncile şi companiile ruseşti să îşi reducă dependenţa de pieţele globale de obligaţiuni, în timp ce Rusia s-a concentrat pe refacerea rezervelor valutare şi dezvoltarea propriilor sale sisteme financiare, ca alternativă la Swift, Visa sau MasterCard.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
828 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger