AcasăȘTIRI EXTERNEUE și-a pecetluit sacrificarea economiei!

UE și-a pecetluit sacrificarea economiei!

Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până la un nivel care să limiteze creșterea economică, pentru a sugruma cererea și a combate inflația inacceptabil de ridicată.

„Trebuie să readucem inflaţia la 2% pe termen mediu şi vom face tot ceea ce trebuie pentru asta, adică să continuăm să majorăm dobânda de referinţă la următoarele şedinţe de politică monetară”, a spus președintele BCE Christine Lagarde la o conferinţă organizată miercuri la Frankfurt.

„Obiectivul nostru primar nu este să creăm o recesiune. Obiectivul nostru primar este stabilitatea preţurilor şi trebuie să ne îndeplinim acest obiectiv. Dacă nu ne îndeplinim mandatul, asta ar afecta cu mult mai mult economia”.

Lagarde a explicat că „prima destinaţie” a majorării dobânzilor va fi aducerea lor în zona neutră – undeva între 1,5% și 2%, cu mult peste rata de depozit de 0,75% a BCE.

Analiștii se așteaptă la o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite să treacă dincolo de 2%.

Următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Ar fi vorba de 9,7%, un  nivel al inflaţiei de cinci ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al băncii, respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

Cel mai recent Eurobarometru indică faptul că aproape doi din trei cetățeni văd creșterea inflației ca fiind una dintre cele mai importante două probleme în acest moment.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu 125 de puncte de bază în cadrul ultimelor două ședințe, cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare înregistrat vreodată, însă inflația ar putea fi încă la câteva luni de la vârful său, ceea ce arată o cale și mai dură din partea unei bănci care a început să majoreze dobânzile cu mult după majoritatea colegilor săi de top.

După o revenire în prima jumătate a acestui an, 0,8%, datele recente prezintă o încetinire drastică a economiei europene, care se va prelungi până în primul trimestru din 2023.

Creşterea accelerată a preţurilor reduce veniturile gospodăriilor și puterea de cumpărare – și  este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Presiunile asupra prețurilor se răspândesc în mai multe sectoare, în parte din cauza impactului costurilor ridicate ale energiei în întreaga economie. Deprecierea monedei euro s-a adăugat, de asemenea, la ascensiunea inflației.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
718 afisari

1 COMENTARIU

  1. Aha, pentru că, probabil, le e frică – și pe bună dreptate – să scoată bani din tiparniță. Asta ar mai lipsi. Oricum, Europa, bătrâna târfă proastă și credulă, e terminată și e doar o chestiune de timp până când toată șandramaua se va prăbuși într-un nor de falimente și recesiune.
    Bine că promovează hijab-ul…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger