AcasăȘTIRI EXTERNEUE se împușcă în picior: criza energetică, agravată de Franța

UE se împușcă în picior: criza energetică, agravată de Franța

Prețurile energiei electrice europene au crescut după ce Electricite de France(EDF), cel mai  mare producător din regiune, și-a redus obiectivul de producție nucleară pentru a doua oară într-o lună, un semn recent că această criză energetică este departe de a fi încheiată.

Producția nucleară EDF ar putea scădea în acest an la “niveluri nemaivăzute din 1990” și există o „probabilitate semnificativă” de reducere pentru 2023, potrivit experților economici de la Morgan Stanley.

Deficitul a forțat Franța să importe energie electrică, îngustând livrările în țările vecine, obișnuite să se bazeze pe gigantul nuclear francez pentru a menține luminile aprinse.

EDF, controlată în proporţie de 80% de stat, a fost coloana vertebrală a unui sistem energetic european din ce în ce mai integrat, dar reactoarele sale devin nefiabile din cauza perioadelor lungi de întreținere planificată și neplanificată.

O serie de întreruperi recente au înrăutățit criza energetică din Europa, în timp ce Rusia trimite mai puțin gaze naturale către continent și tensiunile asupra Ucrainei sunt mari.

EDF a anunțat că producția nucleară va scădea la 315 terawați-oră în 2022, cel mai mare recul din ultimele trei decenii. „Când ținta este aproape de 300 de terawatt-oră, începe să trezească îngrijorări pentru iarna viitoare în ceea ce privește cererea și oferta”, a declarat Emeric de Vigan, director executiv la firma franceză de analiză energetică COR-e.

Compania nucleară franceză, cândva o sursă de mândrie națională, s-a confruntat cu mai multe întreruperi ale reactoarelor, afectând veniturile.

Cumpărarea a 15 terawatt-oră de energie la prețurile curente va costa EDF 2,1 miliarde de euro  sau 8% din capitalizarea de piață, estimează Ahmed Farman, analist la Jefferies Group.

Franța a fost cel mai mare exportator net de energie al Europei în a doua jumătate a anului trecut, potrivit consultantului industrial Enappsys Ltd.

Mai puțină producție nucleară în 2022 va reduce exporturile către țări de pe continent, inclusiv în Marea Britanie, crescându-și expunerea la prețurile ridicate la gaz și cărbune pentru centralele sale electrice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
545 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger