AcasăȘTIRI EXTERNEUE se bâlbâie cu sancțiuni împotriva Rusiei / Putin rămâne cu arma...

UE se bâlbâie cu sancțiuni împotriva Rusiei / Putin rămâne cu arma strategică

UE se bâlbâie cu sancțiuni împotriva Rusiei / Putin rămâne cu arma strategică

Uniunea Europeană va interzice cărbunele rusesc, nu însă și gazul și petrolul venite din Rusia.

De asemenea, cimentul, lemnul și substanțele chimice sunt afectate de noile sancțiuni. Europenii nu plănuiesc, însă, să închidă robinetul de gaz sau cel al petrolului, deocamdată.

Uniunea Europeană va interzice importurile de cărbune rusesc, asigură mai multe mass-media, între care Reuters și Bloomberg, citând surse din cadrul Comisiei Europene. Totuși, nici gazele, nici petrolul rusești nu sunt sancționate în această etapă.

„Unitatea” statelor membre?

În același mod, Bruxelles-ul va interzice exporturile către Rusia de semiconductori și mașini destinate în special extracției gazelor.

Vehiculele grele de marfă și navele rusești vor fi, de asemenea, interzise pe teritoriul celor 27 de state membre. În plus, importurile de ciment, lemn, cauciuc, chimicale, caviar și vodcă din Rusia vor fi, de asemenea, interzise.

În privința hidrocarburilor, statele blocului comunitar sunt divizate în a lua o decizie unanimă de interzicere.

„Important în această situaţie este să avem un pachet de măsuri puternic şi credibil în contextul atrocităţilor pe care armata rusă le-a comis în Ucraina”, a spus vicepreședintele pentru economie al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cărui țară deţine preşedinţia rotativă a UE, a subliniat că „principiul cheie” al sancţiunilor „este unitatea” statelor membre, pentru că este cea care garantează „eficienţa şi valoarea” represaliilor.

„Trebuie să-i tăiem Rusiei principala sursă de venituri, din sectorul energetic. Trebuie să renunţăm să mai cumpărăm din Rusia petrol, gaze şi cărbune”, a declarat mai direct ministrul lituanian de Finanțe, Gintare Skaiste.

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger