AcasăȘTIRI EXTERNEUE sancționează grupul paramilitar rus Wagner

UE sancționează grupul paramilitar rus Wagner

UE sancționează grupul paramilitar rus Wagner

UE a adoptat, luni, 13 decembrie, o serie de sancțiuni pentru a răspunde „acțiunilor destabilizatoare” desfășurate în Europa și Africa de compania militară privată rusă Wagner, apropiată Kremlinului. Această decizie a fost aprobată în unanimitate de miniștrii de externe ai UE reuniți la Bruxelles.

„Uniunea Europeană a sancționat (…) grupul paramilitar rus Wagner, precum și opt persoane și trei companii care au legături cu el pentru „acțiunile de destabilizare” desfășurate în Ucraina și în mai multe țări africane, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.

Violență, jaful resurselor, torturi, execuții

Grupul Wagner este acuzat de „recrutare, antrenament și trimitere de agenți militari privați în zonele de conflict din întreaga lume pentru a alimenta violența, a jefui resursele naturale și a intimida civilii cu încălcarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional al drepturilor omului”, se arată într-un comunicat.

„Persoanele de pe lista UE sunt implicate în încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv în acte de tortură și execuții, și ucideri extrajudiciare, sumare sau arbitrare, sau în activități destabilizatoare în unele dintre țările în care își desfășoară activitatea, în special în Libia, Siria, Donbas, în Ucraina, și Republica Centrafricană”, potrivit aceleiași surse.

Căpetenia Wagner și consilierii

Sancțiunile europene i-au lovit pe fondatorul și comandantul militar al grupului Wagner, Dimitri Utkin, fost membru al forțelor speciale ruse, și pe mai mulți dintre colaboratorii săi, printre care Valeri Zaharov, consilier de securitate al președintelui Republicii Centrafricane, Faustin-Archange Touadéra, Denis Haritonov, lider militar în regiunea separatistă Donbas din Ucraina, și Andrei Troșev, director general al grupului pentru operațiuni în Siria, scrie France 24.

Mercenari și companii petroliere

Celelalte patru persoane vizate sunt mercenari activi în Ucraina, Siria și Libia. De asemenea, sunt vizate trei companii legate de grupul Wagner, Evro Polis, Mercury și Velada. Ele sunt implantate în Siria, în sectoarele de gaz și petrol.

Sancțiunile constau în interzicerea vizelor pentru persoane și înghețarea activelor în UE.

„Decizia de astăzi urmărește să pună capăt activităților subversive ale Grupului Wagner. Ea demonstrează hotărârea fermă a UE de a-și apăra interesele și valorile în vecinătatea sa și nu numai, și de a lua măsuri concrete împotriva celor care amenință pacea și securitatea internațională și încalcă dreptul internațional”, se arată în comunicat.

„Bucătarul lui Putin”, deja sancționat de europeni

UE l-a sancționat în 2020 și pe oligarhul rus Evgheni Prigojin, apropiat de Vladimir Putin (zis și „bucătarul lui Putin”) și considerat finanțatorul grupului Wagner, amintește decizia adoptată de miniștrii de Externe.

Compania Wagner este raportată în mai multe țări din Africa sub-sahariană unde Rusia este prezentă, în special în Mali și în Republica Centrafricană, dar este activă și în Libia, Siria și Ucraina.

De asemenea, miniștrii europeni au aprobat luni un cadru legal care le permite să „sancționeze pe cei care obstrucționează tranziția în Mali”. UE este îngrijorată de disponibilitatea juntei militare din această țară de a utiliza serviciile grupului Wagner.

Franța a avertizat Moscova că desfășurarea de mercenari ruși în fâșia Sahelo-Sahariana ar fi „inacceptabilă”.

 

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cel mai grav este ca UE le va lua caii de la biciclete fiindca nu se vaccineaza.Nu rusii ci caii.Ur Sula urmareste cu atentie situatia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger