AcasăȘTIRI EXTERNEUE reinventează lagărul

UE reinventează lagărul

Un nou lagăr asemănător închisorii de pe insula greacă Samos marchează o întorsătură periculoasă a politicii europene de migrație, avertizează asociația Medicii Fără Frontiere(MSF).

Așa-numită tabără „cu acces controlat închis” este destinată să găzduiască până la 3.000 de persoane și include o unitate de detenție pentru 900. Unitatea izolată, situată departe de orice oraș, este înconjurată cu sârmă ghimpată și echipată cu un sistem sofisticat de supraveghere.

Autoritățile elene și europene prezintă această nouă tabără ca o poveste de succes umanitar. Este opusul, relatează Al Jazeera, citând o analiză a doi oficiali MSF: o segregare impusă de stat  persoanelor cărora li se refuză dreptul de a solicita azil, îngrijiri medicale și demnitatea umană.  Sunt familii și indivizi a căror singură „infracțiune” pretinsă este căutarea protecției, siguranței, statutului de refugiat și o viață mai bună în Europa.

Din 2020, milioane de euro au fost acordate de către Comisia Europeană guvernului elen pentru construirea de noi centre restrictive, iar cel de pe Samos este primul care se deschide.

Toate aceste tabere urmează același model: locații îndepărtate, măsuri de securitate agresive și separarea oamenilor de societatea mai largă.

“Plasarea persoanelor vulnerabile în mișcare, unele cu probleme grave de sănătate mintală, într-un mediu izolat, asemănător închisorii, este periculoasă și  re-traumatizantă. „Cetatea Europei” nu funcționează. Nu descurajează oamenii să caute siguranță și protecție și creează suferințe și suferințe umane enorme, alimentând frica și violența”, spune Christina Psarra, director general MSF Grecia.

“În loc să cheltuiască milioane de euro pentru securitate frontieră militarizată și lagăre asemănătoare închisorilor în insulele Greciei, Italia și Africa de Nord, Uniunea Europeană ar putea investi eforturile și fondurile sale în primirea și integrarea demnă a refugiaților”, a adăugat Stephen Cornisch, șeful Centrului Operațional din Geneva al MSF.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
882 afisari

6 COMENTARII

  1. Ce nu intelege jacota și toți cei ca ei -este ca EUROPA ,UE, NU ESTE AZILUL PLANETEI! Sa-i primeasca SUA care a inceput magariile astea cu azilantii, cu razboaiele in coasta UE, SIRIA,LIBIA,tot nordul Africii, AFGHANSTAN! Să-și rezolve problemele la ei in țara ,pai ce facem primim toata planeta in UE???

  2. Ciuciule,de unde atatia neuroni la slugile astea mediatice?La 30 de ani abia invata sa se imbrace singuri.

  3. Jacotă ăsta-i progresist rău de tot. Sau o fi un belemist? Maimuțele ălea invadează, ce o fi greu pentru europeni să priceapă?
    SUNT INVADATORI. Ca hunii, ca tătarii….
    Ăia au o altă „cultură”, altă mentalitate. Ăia nu iubesc munca, munca este ceva dezonorant pentru ei. Sunt ca țiganii noștri.

  4. Bai Jacota, ce-ai vrea, sa ne invadeze juma’ de Africa si alte tari arabe? Iar comparatia cu lagarul e complet idioata. Du-i la tine acasa si mai inceteaza cu propaganda asta ieftina!

  5. Nenea, ziariciule !!1 Daca le porti atata de grija solicitantilor acestora de „ajutor umanitar”, de ce nu-i intrebi ce cauta intro mare crestina , ei, care urasc visceral crestinismul. De ce nu cer azil supertarilor dezvoltate, de aceiasi credinta cu ei, cu atat mai mult cu cat ei REFUZA sa se integreze. Daca vor fi sinceri, lucru de care ma indoiesc, iti vor spune ca de secole doresc cucerirea vestului. N-au reusit cu arme ??? Vor reusi pasnic. Vor reusi ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger