AcasăȘTIRI EXTERNEUE pune capăt dominației giganților digitali

UE pune capăt dominației giganților digitali

Parlamentul European a adoptat reglementarea spațiului digital prin reprimarea practicilor anticoncurențiale ale marilor companii tehnologice.

Introducerea „Digital Market Act” va impune constrângeri care, dacă nu sunt respectate, ar da naștere la sancțiuni substanțiale și ar putea merge chiar până la dezmembrarea platformelor care operează în Europa.

Platformele digitale trebuie să  aibă mijloacele de a modera conținutul pe care îl găzduiesc și de a coopera cu autoritățile, menționează Comisia Europeană.

Proiectul legislativ pune pe lista neagră un anumit număr de practici ale marilor platforme care acționează drept „controlori de acces” și permite Comisiei să efectueze investigații de piață și să sancționeze comportamentul neconform.

Obiectivul este de a permite apariția unor jucători concurenți, în special multe întreprinderi mici și mijlocii, notează AFP. Companiilor Big Tech li se vor impune reguli care cresc transparența algoritmilor lor și limitează utilizarea datelor private. În plus,  aceste companii vor trebui să notifice Comisia cu privire la orice plan de achiziție a unei firme în Europa.

Ce companii sunt afectate?

Sunt în cauză aproximativ zece companii a căror omnipotență amenință liberul joc al concurenței. Printre aceștia, cei cinci „Gafam” (Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft), dar și Booking, Alibaba, Bytedance, Snapchat și Samsung.

Pentru a intra în această categorie, un grup trebuie să aibă în UE o cifră de afaceri de peste 6,5 miliarde de euro sau o evaluare de piață de peste 65 de miliarde.

De asemenea, trebuie să fie prezent în trei state membre și să aibă peste 45 de milioane de utilizatori finali și peste 10.000 de utilizatori de afaceri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger