AcasăȘTIRI EXTERNEUE prezintă luna aceasta proiectul unui pașaport de vaccinare

UE prezintă luna aceasta proiectul unui pașaport de vaccinare

UE prezintă luna aceasta proiectul unui pașaport de vaccinare

Președinta executivului european a anunțat, luni, că un proiect de legislație privind pașaportul de vaccinare va fi prezentat în luna martie cu scopul de a facilita călătoriile în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană va propune, în martie, un proiect de lege privind pașaportul electronic de imunizare, a anunțat, luni , președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Săptămâna trecută, șefii de stat și de guvern ai UE au fost de acord să lucreze la pașapoartele de vaccinare pentru cetățenii din blocul comunitar  care au fost vaccinați împotriva Covid-19.

Solicitată să spună cum ar putea arăta acest pașaport de vaccinare digital, Ursula von der Leyen a spus în timpul unei videoconferințe cu aleșii conservatori germani: „Vom prezenta o propunere legislativă în martie”.

Mai multe țări – printre care mai ales Grecia și Spania – fac eforturi pentru adoptarea rapidă a unui pașaport de vaccinare valabil pe întreg teritoriul UE, pentru a permite din nou călătoriile între țările membre și pentru a stimula turismul.

Cu toate acestea, Franța și Germania par reticente la această idee, reprezentanții celor două țări avertizând că acest lucru ar putea instaura de facto o obligație de vaccinare pentru a putea călători și i-ar discrimina cei care nu pot sau nu doresc să primească o injecție cu vaccinul anti-Covid-19, scrie France 24.

Transportatorii aerieni plâng după un pașaport Covid

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA, scrie Agerpres.

Perspectivele pentru companiile aeriene s-au înrăutăţit recent, comparativ cu previziunile IATA din decembrie, din cauza înăspririi restricţiilor de călătorie, dar Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni se pregăteşte de o redresare a călătoriilor în acest an.

Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus , apreciază IATA.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial, scrie Agerpres.

România nu susține un pașaport Covid-19

Cel puțin aceasta este opinia președintelui Senatului, Anca Dragu. „Nu cred că vom trece la acest paşaport Covid-19. Personal, nu susţin un asemenea demers”, a declarat Anca Dragu, duminică seara, într-o intervenţie la Antena 3.

„Cred că fiecare dintre noi este responsabil şi, ca atare, această responsabilitate înseamnă inclusiv să ne vaccinăm şi să luăm toate măsurile privind mască, distanţare, aşa mai departe şi pe măsură ce vom avea un număr cât mai mare de persoane vaccinate cred că vom putea considera pandemia spre final. De fapt, asta este miza în toată această discuţie economică, în ce măsură vom scăpa rapid de pandemie, până după jumătatea anului, să zicem că avem un număr însemnat de populaţie deja vaccinat, şi în România şi în alte ţări europene, astfel încât activitatea economică să îşi reia cursul normal”, a declarat Anca Dragu. Ea a subliniat că, personal, nu este de acord cu introducerea paşaportului Covid.

author avatar
Tudor Borcea
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger