AcasăȘTIRI EXTERNEUE pregătește lovitura energetică pentru Putin / Mutare majoră în achiziția de...

UE pregătește lovitura energetică pentru Putin / Mutare majoră în achiziția de gaze

UE pregătește lovitura energetică pentru Putin / Mutare majoră în achiziția de gaze

Liderii din țările Uniunii Europene vor conveni, în cadrul unui summit, săptămâna aceasta, să achiziționeze în comun gaz, gaz natural lichefiat și hidrogen înainte de iarna viitoare, potrivit unui proiect de declarație a summit-ului.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a determinat creșterea prețurilor la energie până la cote record și a făcut ca UE să-și stabilească misiunea de a reduce utilizarea gazului rusesc în acest an, o mișcare care va necesita o creștere a importurilor de la alți furnizori, precum Qatar și Statele Unite.

Stocuri energetice la comun

„În vederea iernii viitoare, statele membre și Comisia vor lucra de urgență (…) pentru achiziția în comun de gaz, gaz natural lichefiat (GNL) și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit din 24-25 martie, potrivit unui proiect de declarație văzut de Reuters, scrie Alarabia News.

Comisia Europeană a propus anul trecut un sistem pentru ca țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, pe care unii membri, inclusiv Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a oferi un tampon împotriva potențialelor întreruperi a aprovizionării. Temerile legate de șocuri de aprovizionare au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

90% din capacitate înainte de iarnă în fiecare an

Bruxelles-ul a spus că va ajuta țările să demareze achiziționarea comună de gaze în acest an și este de așteptat să propună reguli săptămâna aceasta care să solicite țărilor să-și umple depozitele de gaz cu 90% înainte de iarnă în fiecare an. Stocarea UE este în prezent la 26% din capacitate.

Proiectul de declarație indică că țările au convenit să coordoneze măsurile de umplere a depozitelor și să înceapă să facă acest lucru „cât mai curând posibil”.

Liderii vor lua în considerare, de asemenea, măsuri noi pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre cum să „optimizeze” funcționarea piețelor de energie.

Ei vor cere Comisiei să ia „inițiative necesare” pentru a face acest lucru, potrivit proiectului de declarație.

Intervențiile pe piață, subiect controversat

Prețurile gazelor europene au crescut deja în lunile care au precedat invaziei din Ucraina, determinând guvernele să cheltuiască miliarde pentru scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de costuri.

Găsirea unui răspuns comun al UE s-a dovedit însă dificilă. Țările UE sunt în mare parte responsabile pentru politicile lor energetice naționale și nu sunt de acord cu privire la necesitatea unei acțiuni la nivelul UE pentru a scădea prețurile.

Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia se numără printre țările care solicită intervenția pe piețele energetice din Europa, pentru a limita prețurile sau a decupla prețul electricității de prețul în creștere al gazului.

State precum Germania, Olanda și Danemarca se opun intervenției pe piață și avertizează că va provoca perturbări pe piețele energetice care ar putea submina investițiile în energie curată.

author avatar
Tudor Borcea
814 afisari

7 COMENTARII

  1. Ce au facut astia la comun sa le iasa asta?? Vor face un mare fas cu orgolii asezonate!!!

  2. marea lovitura este pentru oameni . gazele astea aduse de la dracu-n praznic cu vaporul vor fi de zece ori mai scumpe , e chiar o mare lovitura pentru buzunarul oamenilor

  3. Asta a și urmărit US în târgul încheiat cu Putin. Costurile le vor plăti însă cetățenii și economia UE care va întra în faliment. Însă numai asa US vrea sa scape ea de faliment, dar n-apuca iar Ucraina a fost sacrificata degeaba. Decupați economia Ro de la naufragiul economiilor occidentale ca altfel intram rău la apa.

  4. TAMPITII TOT TAMPITI !,VOR ACHIZITIONA GAZE LICHEFIATE SI HIDROGEN !!,MAI TEMBELILOR O INFRASTRUCTURA DE GAZE LICHEFIATE NU SE FACE PESTE NOAPTE SI NICI IN 6 LUNI !!,CEI CARE FAC ASEMENEA AFIRMATII SUNT NISTE HAHALERE ,NISTE TEMBELI !.
    CU INSTALATII CARE FABRICA MAXIM 0,5 TONE DE HIDROGEN PE ORA CU UN CONSUM SPECIFIC DE 50-52 MWh /T HIDROGEN VEDETI VOI SOLUTIA ??,SUNTETI NISTE CRETINI CU TOTII .
    NICI NU AVETI CONTRACTE SEMNATE SI VOI VISATI INSYTALATII DE ELECTROLIZA ,STATII DE COMPRIMARE ,TERMINALE NAVALE ,RETELE DE TRANSPORT SPECIFICE PENTRU HIDROGEN !.
    NICI NORME DE PROIECTARE NU SUNT PENTRU MAGISTRALE CU HIDROGEN SI VOI VISATI CA HIDROGENUL E O SOLUTIE PESTE 6 LUNI !.
    MERGETI LA BALAMUC SINGURI !,NU AVETI NICI O SCAPARE LA CAT SUNTETI DE PLECATI CU CAPUL.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger