AcasăȘTIRI EXTERNEUE joacă ruleta rusească cu Putin și Gazprom

UE joacă ruleta rusească cu Putin și Gazprom

Europa va fi „subordonată” economic de Asia, în viitor, după ce Vladimir Putin îşi va muta interesele

Ca un făcut, Vladimir Putin tocmai a ordonat gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană. După umplerea rezervoarelor rusești, firește.

Mișcarea lui Putin se traduce în două feluri: “europeni uniți, sunteți la mila Rusiei” și „aprobați mai repede Nord Stream 2”.

Pe măsură ce prețurile gazelor au crescut vertiginos în toată Europa în ultimele săptămâni,  membrii Parlamentului European au suspectat pe bună dreptate o manipulare a pieței și au cerut Comisiei Europene să  investigheze rolul Gazprom.

În calitate de furnizor principal al Uniunii Europene, Gazprom are putere de piață și nu se sfiește să o exercite.

Folosește prețuri record la gaz pentru a crea impresia înșelătoare că sunt necesare concesii imediate de reglementare pentru a începe exploatarea Nord Stream 2. A furnizat mai puțin gaz până acum și nu și-a umplut depozitele pentru a atinge niveluri adecvate înainte de iarnă.

De asemenea, Gazprom are rezervări limitate de capacitate pe conductele Yamal și Brotherhood, care au transportat întotdeauna gaz din Est, și a redus volumele pe piețele spot pentru că preferă contracte pe termen lung, notează Politico.

Dar “Nord Stream 2  nu va furniza gaz suplimentar – va înlocui doar rutele de alimentare existente”, explică Pawel Majewkski, CEO-ul companiei poloneze de petrol și gaze PGNiG.

Europa s-a confruntat anterior cu crize de gaze în 2009 și 2014. Și de fiecare dată, Rusia a limitat aprovizionarea  pentru a face presiuni politice asupra Ucrainei, punând economiile europene la riscuri semnificative.

Având în vedere disputele politice – între unele state UE, Germania și SUA – și modul în care conducta este utilizată chiar înainte de a fi operațională, Nord Stream 2 va oferi doar instrumente suplimentare pentru a exercita presiune.

Oficialii de la Bruxelles se tot întrec să impună reglementări companiilor Big Tech americane și le acuză de abuz de poziție dominantă. Deși asta face și Gazprom, UE nu vrea să-și asume riscuri. Nici nu poate: dependența de gazul rusesc e subiect tabu.

În plus, despre ce respectare a regulilor pieței europene de gaze se poate vorbi, când Rusia lui Putin închide și deschide robinetul după bunul plac?

author avatar
Radu Jacotă Redactor
474 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger