AcasăȘTIRI EXTERNEUE își târâie lanțul slăbiciunilor: plafonarea prețurilor la gaze

UE își târâie lanțul slăbiciunilor: plafonarea prețurilor la gaze

O serie de națiuni din Uniunea Europeană fac presiuni pentru plafonarea prețului la gazele naturale, dar brațul executiv al blocului avertizează că orice astfel de măsură ar trebui să evite creșterea cererii sau subvenționarea energiei electrice pentru consumatorii străini.

Comisia Europeană i-a sfătuit pe membrii UE că o limită de preț ar trebui să fie extinsă la țări importatoare de energie precum Marea Britanie sau Elveția pentru a fi eficientă.Alternativ, UE ar trebui să exporte electricitate la un preț mai mare decât în comerțul intern, o măsură interzisă într-o serie de acorduri internaționale cu partenerii.

Plafonarea prețurilor la gaze naturale se află în fruntea agendei politice din Europa, în timp ce guvernele încearcă să țină în frâu o criză energetică fără precedent, declanșată de o reducere a livrărilor de gaze naturale de către Rusia, fostul cel mai mare furnizor al continentului.

Săptămâna trecută, liderii UE au fost de acord să avanseze cu un pachet de măsuri pentru a reduce facturile la gaze și energie electrică, care au alimentat inflația, amenințând să împingă blocul celor 27 de state membre în recesiune.

În timp ce majoritatea țărilor solicită un plafon larg al prețurilor en-gros la gaze, un grup mai mic de națiuni dorește să limiteze prețurile la gazele utilizate pentru producerea de energie electrică, similar unui model deja implementat de Spania și Portugalia.

Pentru a intra în vigoare, orice plafon al UE ar trebui să fie propus de Comisie și apoi să obțină aprobarea statelor membre.

Un astfel de proces ar dura cel puțin câteva săptămâni. În prima etapă, miniștrii energiei din blocul comunitar trebuie să ajungă la un acord asupra unui regulament propus de Comisie la 18 octombrie și să deschidă calea pentru intervenția pe piață, o acțiune care ar putea avea loc în cadrul unei reuniuni de urgență așteptate spre sfârșitul lunii noiembrie.

În acel moment, Comisia va avea mandatul de a prezenta o propunere separată privind plafoanele de preț, care va fi trimisă din nou statelor membre, dar acestea vor avea dreptul de a o modifica.

Deși detaliile sunt puține în ceea ce privește datele și opțiunile exacte, se pare că  nu este posibil ca ambele tipuri de plafoane de preț să fie puse în aplicare în același timp.

Orice astfel de limită de preț ar fi temporară, trebuie să evite creșterea cererii de gaze într-un moment în care UE încearcă să o reducă.

Subvenția nu numai că ar reduce prețul la care centralele electrice pe bază de gaz își vând energia electrică pe piață, dar ar scădea și prețul global de compensare, reducând veniturile companiilor de utilități care produc energie electrică din alte surse.

Pentru a aborda diferențele, UE ar trebui să creeze un mecanism de redistribuire a costurilor plafonului de preț în conformitate cu beneficiile pe care le aduce, un pas dificil având în vedere lipsa de statistici fiabile și provocările politice.

Unele țări sunt îngrijorate de faptul că UE nu se mișcă suficient de rapid pentru a aborda șocurile prețurilor energiei și distorsiunile pieței. “Timpul contează și nu mergem înainte cât mai repede posibil. Jocul nu s-a terminat și vine iarna”, a avertizat Jozef Sikela, ministrul industriei din Republica Cehă, țară care deține președinția rotativă a UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne

Guvernul SUA a prezentat condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi, dar va continua să ceară socoteală Iranului „pentru comportamentul destabilizator”, a anunțat luni purtătorul de...

VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2

Pompierii din Capitală intervin luni seara la un incendiu cu degajări mari de fum izbucnit într-o clădire dezafectată din Sectorul 2.Potrivit ISU București-Ilfov, incendiul...
proger