Cauta

UE își prezintă planul privind tehnologiile „verzi” / Concurența SUA și dependența de China

UE își prezintă planul privind tehnologiile „verzi” / Concurența SUA și dependența de China / Foto: printscreen

Comisia Europeană își va prezenta, miercuri, planul pentru a permite Uniunii Europene să concureze cu Statele Unite în domeniul tehnologiilor verzi, reducând în același timp dependența de China.

 

Se așteaptă ca președintele executivului european, Ursula von der Leyen, să anunțe o relaxare a normelor UE privind ajutoarele de stat, transferuri din fondurile existente și o aprobare mai rapidă a proiectelor ecologice.

Subvențiile SUA devin magnet pentru companii

De asemenea, se așteaptă ca aceasta să prezinte măsuri de consolidare a competențelor și să încheie acorduri comerciale pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime esențiale.

Planul a fost elaborat ca răspuns la Legea americană de reducere a inflației (IRA), promulgată de Joe Biden, care favorizează companiile cu sediul în SUA. Legea este văzută ca putând provoca un exod al companiilor europene pe pământ american – o relocare similară cu dezindustrializarea continentului european.

Țările UE pot recurge, într-o primă etapă, la credite de 225 de miliarde de credite încă disponibile în fondul de stimulare post-Covid-19 pentru a crește investițiile în energie regenerabilă și pentru a-și decarboniza industria.

CE ar putea propune apoi crearea unui fond european de suveranitate pentru investiții în noile tehnologii, notează Boursorama.

În lunile următoare, Comisia va prezenta „Net-Zero Industry Act”, un plan de simplificare a proceselor de autorizare și de armonizare a standardelor, precum și o lege privind materiile prime esențiale pentru a promova extracția, prelucrarea și reciclarea la nivel local.

UE este puternic dependentă de China pentru așa zisele „pământuri rare” și litiu, materiale esențiale pentru tranziția ecologică.

Executivul UE dorește, de asemenea, mai multe acorduri de liber schimb și parteneriate pentru a face lanțurile de aprovizionare mai rezistente și pentru a deschide piețele pentru așa-numitele produse „verzi”.

Ultimele stiri

  • Catastrofa Air India, o sinucidere?
  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Exit mobile version