AcasăȘTIRI EXTERNEUE își face o cyber-unitate de răspuns rapid

UE își face o cyber-unitate de răspuns rapid

UE își face o cyber-unitate de răspuns rapid

Un baraj recent de atacuri cibernetice îi împinge pe decidenții de la Bruxelles să acționeze în comun pentru a lupta împotriva hackerilor.

Comisia Europeană își va prezenta miercuri, 23 iunie, planul de a înființa ceea ce numește „Joint Cyber Unit”, Unitatea Cibernetică Comună, care ar permite capitalelor naționale afectate de atacuri cibernetice să ceară ajutor din partea altor țări și a UE, inclusiv prin intermediul unor echipe de răspuns rapid care să lupte împotriva hackerilor în timp real.

Un val de cyberatacuri a făcut ravagii pe continent, ducând la temeri că Europa nu se poate apăra ea însăși sau nu-și poate apăra secretele  comerciale împotriva adversarilor. Planul UE își propune să ajute țările să lupte împotriva atacurilor, din ce în ce mai sofisticate și brutale, prin punerea în comun a puterilor cibernetice ale guvernelor naționale.

Planul va crea, de asemenea, o platformă pentru poliția împotriva criminalității cibernetice, cyberagenții, pentru diplomați, serviciile militare și firmele de securitate cibernetică pentru a coordona răspunsurile și a împărtăși resursele. Planul include și rapoarte regulate privind amenințările, va pregăti și testa planuri de răspuns la crize și va stabili acorduri de schimb de informații între autorități și firme private de securitate cibernetică, scrie Politico.

Când 27 nu se înțeleg, hackerii câștigă

Comisia a promis inițial să înființeze o unitate cibernetică comună în 2019 pentru a opri atacurile cibernetice care au compromis instituțiile, agențiile, ministerele și departamentele naționale ale UE și companiile și organizațiile europene de frunte.

Dar planul a durat mai multe luni până la finalizare, deoarece UE nu are competență în materie de securitate națională, iar țările UE au ezitat să cedeze controlul.

De atunci, o serie de atacuri cibernetice au lovit instituțiile naționale și ale UE: Agenția Europeană pentru Medicamente a fost atacată; campaniile de spionaj cibernetic au vizat mai mulți oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul belgian de Interne și zeci de politicieni polonezi; iar spitalele din Irlanda și Franța au suferit atacuri de tip ransomware.

Operațională până la sfârșitul lui 2022

Planul Comisiei – oficial o „recomandare” către guvernele naționale – va încredința Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) gestiunea unității cyber, probabil de la noi birouri la Bruxelles.

Unitatea ar coordona, de asemenea, activitatea existentă între agențiile cibernetice și autoritățile din întregul bloc comunitar. Un grup de țări din UE au creat deja echipe comune de răspuns cibernetic în cadrul sistemului de cooperare în domeniul apărării al UE.

Agențiile de securitate cibernetică au lucrat împreună la politici de protejare a alegerilor și a infrastructurii 5G, iar poliția împotriva criminalității cibernetice de pe tot continentul cooperează la anchete la Centrul european de luptă împotriva criminalității informatice.

Cu toate acestea, majoritatea țărilor UE se confruntă cu atacuri cibernetice iar capacitățile lor de a face față unor astfel de amenințări variază considerabil.

Executivul european speră că unitatea va fi pe deplin operațională până la sfârșitul anului 2022 și că industria europeană a securității cibernetice va fi implicată în operațiuni până în prima jumătate a anului 2023, conform planului.

Împreună cu recomandarea unei cyber-unități comune, Comisia va publica și un raport cu privire la progresul privind strategia sa de securitate cibernetică, pe care a publicat-o în decembrie.

author avatar
Tudor Borcea
192 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mda…Mr Klaus Schuab declara ca pandemia de covid a fost foarte nesemnificativa in comparatie cu pandemia cibernetica ce va urma!

    Ma intreb oare de unde stiu magicienii astia dinainte ce se intampla? 🤔

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger