AcasăȘTIRI EXTERNEUE întoarce armele împotriva AstraZeneca. Oficial european: „Statele membre trebuie să decidă...

UE întoarce armele împotriva AstraZeneca. Oficial european: „Statele membre trebuie să decidă dacă participă”

astrazenecaUE întoarce armele împotriva AstraZeneca. Oficial european: „Statele membre trebuie să decidă dacă participă”

UE vrea să dea în judecată AstraZeneca pentru a o obliga să livreze toate dozele de vaccin promise. Comisia Europeană se pregătește să inițieze proceduri judiciare împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, potrivit unor diplomați ai UE.

Executivul Uniunii Europene a ridicat problema în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor. miercuri, în cadrul căreia majoritatea țărilor UE au declarat că vor sprijini darea în judecată a companiei în urma plângerilor că nu a livrat dozele de vaccin promise blocului comunitar.

Scopul acestei proceduri judiciare este de a obliga AstraZeneca să livreze dozele stabilite prin contractul său cu UE, a scris Politico, citând un diplomat. Alţi doi diplomaţi au precizat că există un termen limită, până la sfârşitul acestei săptămâni, până la care ţările din UE pot opta pentru retragerea din această acţiune judiciară.

AstraZeneca şi haosul vaccinării din UE

AstraZeneca a stârnit nemulţumirea UE în ianuarie, atunci când a anunţat că nu va putea să livreze blocului comunitar numărul de doze anticipat iniţial. Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat Uniunii Europene 30 de milioane de doze, şi nu 100 de milioane de doze promise prin contractul cu UE. Acest deficit a încetinit campaniile de vaccinare din ţările din UE.

Compania speră să livreze circa 70 de milioane de doze până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din acest an, când ar fi trebuit să ofere toate cele 300 de milioane de doze prevăzute în înţelegerea cu UE.

Contradicţii faţă de efectele secundare

La sfârşitul lunii ianuarie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă aprobarea vaccinului anti-COVID19 produs de AstraZeneca. Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania (StiKo) recomanda atunci administrarea serului doar pentru persoanele sub 65 de ani, în lipsa unor date necesare pentru grupele de vârstă superioare.

Mai multe persoane ar fi dezvoltat tromboze cerebrale la scurt timp după ce li s-a administrat vaccinul, s-au înregistrat chiar și decese în urma complicaţiilor. Mai multe țări au anunțat oprirea vaccinării, după ce EMA a descoperit o legătură cauzală între serul anti-coronavirus al AstraZeneca și trombozele suferite de unele persoane vaccinate cu acesta.

author avatar
Andreea Vlad
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger