AcasăȘTIRI EXTERNEUE în alarmă: crește mișcarea anti-5G

UE în alarmă: crește mișcarea anti-5G

Uniunea Europeană trebuie să vină cu o strategie pentru a contracara dezinformarea cu privire la tehnologia de a cincea generație – un pericol care ar putea submina revenirea economică și atingerea obiectivelor digitale, avertizează 15 state membre într-o scrisoare comună trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margrethe Vestager, comisarului pentru piaţă internă, Thierry Breton şi vicepreşedintei CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Este clar că asistăm la creșterea activității mișcării anti-5G în Uniunea Europeană, a spus grupul, adăugând că atacurile recente asupra infrastructurii de telecomunicații sunt o amenințare pentru economia statelor membre afectate. Scrisoarea a fost  inițiată de Polonia și  susținută de Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Suedia. Ţările semnatare cer mai multă cercetare ştiinţifică cu privire la riscurile pentru sănătatea oamenilor, propunând campanii de creştere a conştientizării de-a lungul Europei şi sugerând o dezbatere mai amplă care să ţină cont de temerile şi îngrijorările oponenţilor tehnologiei 5G.

Industriile de telecomunicații au avertizat încă de la începutul acestui an asupra unui lanț de incendieri a antenelor 5G în mai multe țări și hărțuirea personalului care se ocupă de mentenanţa instalaţiilor de telefonie. Cifrele actualizate ale grupului de lobby al  sistemului global de date mobile (GSMA) au arătat că până acum au avut loc 221 de atacuri incendiare în 18 țări la nivel global, Marea Britanie (87), Franța (50) și Olanda (30) fiind cele mai afectate. Opoziția împotriva tehnologiei de telecomunicații de nouă generație este concentrată în jurul grupurilor “Stop 5G” de pe rețelele de socializare. Astfel de grupuri promovează o serie de teorii ale conspirației care leagă 5G de răspândirea coronavirusului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor