AcasăȘTIRI EXTERNEUE își închide spațiul aerian pentru Belarus. Bruxelles taie ivestițiile. Occidentul denunță...

UE își închide spațiul aerian pentru Belarus. Bruxelles taie ivestițiile. Occidentul denunță „terorism de stat”

UE își închide spațiul aerian pentru Belarus. Bruxelles taie ivestițiile. Occidentul denunță „terorism de stat”/ Foto: Facebook

Reuniți pentru un summit de două zile la Bruxelles, liderii UE și-au arătat unitatea față de regimul lui Alexandr Lukașenko.

Liderii europeni au decis luni seară să-și închidă spațiul aerian pentru avioanele din Belarus și să adopte un nou set de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk, acuzat că a deturnat un avion european de linie pentru a-l aresta pe disidentul Roman Protasevici. UE a cerut eliberarea sa imediată.

De asemenea, UE a recomandat companiilor europene să ocolească spațiul aerian din Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel. Acordul, pregătit în prealabil prin consultări între capitale, a fost anunțat la două ore după începerea unui summit al celor 27 organizat față în față pe parcursul a două zile la Bruxelles.

Un pachet de investiţii ale Uniunii Europene în Belarus, în valoare de 3 miliarde de euro, va rămâne blocat până când Alexandr Lukașenko va asigura trecerea la un regim democratic la Minsk, a declarat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Terorism de stat”

Londra și Kiev au inclus deja pe lista neagră spațiul aerian al acestei foste republici sovietice, iar companiile Lufthansa, SAS și AirBaltic și-au anunțat decizia de a evita survolarea acestuia. Aproape 2.000 de aeronave care efectuează zboruri comerciale utilizează spațiul aerian din Belarus în fiecare săptămână, a declarat organizația Eurocontrol. Compania bielorusă Belavia, la rândul său, operează în jur de 20 de zboruri în fiecare zi din sau către aeroporturile UE.

Liderii europeni „au condamnat cu tărie aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk (…) ceea ce pune în pericol siguranța aeriană”. În plus, acțiunea regimului de la Minsk a fost calificată ca un act de „terorism de stat” de mai multe capitale. Explicațiile autorităților din Belarus „nu sunt absolut credibile”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat la rândul lui un „gest scandalor” făcut de regimul lui Lukașenko.

NATO, care dorește, ca și UE, o „investigație internațională”, își va reuni ambasadorii marți pentru a discuta situația. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a denunțat „un incident grav și periculos”.

Pentru Belarus, acuzațiile europene sunt „fără fundament”. Minsk a dat asigurări că a acționat în legalitate inerceptând un zbor comercial după ce a primit o amenințare din partea organizației palestiniene Hamas, ceea ce aceasta din urmă a negat.

author avatar
Tudor Borcea