AcasăȘTIRI EXTERNEUE ia la palme companiile tehnologice americane

UE ia la palme companiile tehnologice americane

Când autoritatea de reglementare a concurenței din Italia a amendat luna trecută Amazon cu 1,13 miliarde de euro, a fost cea mai recentă mișcare dintr-o serie de atacuri împotriva Big Tech.

Organismul de pază, Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato(AGCM), și-a intensificat acțiunile în ultimul an, vizând și alți giganți americani – Google și Facebook.

Renaud Foucart, profesor de economie la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, a declarat pentru CNBC că sancțiunile impuse de Italia fac parte dintr-o tendință a autorităților naționale de reglementare care acționează împotriva firmelor Big Tech, deoarece investigațiile mai ample la nivelul UE pot fi „foarte lente”.

AGCM a fost foarte activă: pe parcursul anului 2021 a aplicat mai multe amenzi împotriva marilor companii de tehnologie din SUA.

Într-un caz separat, a amendat Amazon și Google pentru “cooperare anticoncurențială”. A sancționat Google cu 102 milioane de euro pentru „abuz de poziție dominantă” în produsul său software pentru mașini și, în februarie, a pălmuit Facebook cu o amendă de 7 milioane de euro pentru utilizarea datelor.

Sancțiunile variază foarte mult în ceea ce privește dimensiunea lor, dar poartă un mesaj similar: autoritățile naționale de reglementare vor lua măsuri pe piețele lor de origine.

Maria Luisa Stasi, ofițer juridic la Article 19, o organizație neguvernamentală pentru drepturile digitale, a spus că nu este surprinzător faptul că Italia, alături de Germania și Franța, au  luat propria lor inițiativă pentru a acționa atât de puternic împotriva Big Tech, deoarece în aceste țări există un “mediu digital puternic”, cu audiență mare în rândul consumatorilor.

Într-adevăr, dinamica reglementării concurenței în Europa, în special în jurul Big Tech, este pe cale să sufere o revizuire semnificativă.

Digital Markets Act(DMA) este un set extins de noi reglementări UE și va  fi o prioritate ridicată pentru Consiliul European, în prezent condus de Franța.

DMA va înăspri regulile pentru marile companii de tehnologie pentru a preveni abuzurile. De asemenea, va introduce un control mai mare al tranzacțiilor privind fuziunile și achizițiile.

Între timp, alte autorități naționale de reglementare – fie că este vorba despre dreptul concurenței sau din alte domenii precum confidențialitatea și protecția datelor – continuă să ia măsuri.

În luna ianuarie, CNIL, autoritatea de supraveghere a datelor din Franța a amendat Google și Facebook(150 milioane de euro, respectiv 60 milioane euro), pentru utilizarea cookie-urilor, în timp ce reglementatorii federali din Germania desfășoară o anchetă asupra practicilor anticoncurențiale ale Google.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
189 afisari

1 COMENTARIU

  1. Europa o ia-n brațe și atât. Cât timp tu nu ai firme de-ale tale cu care să te opui ălora, ești „pișu-n ploaie”!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger