AcasăȘTIRI EXTERNEUE extinde sancțiunile împotriva hackerilor ruși și chinezi

UE extinde sancțiunile împotriva hackerilor ruși și chinezi

UE extinde sancțiunile împotriva hackerilor ruși și chinezi

Măsurile s-au prelungit încă un an, până în mai 2022.

Consiliul UE a extins luni un instrument care permite blocului comunitar să blocheze activele și să interzică călătoriile hackerilor străini pe teritoriul uniunii, inclusiv cele impuse grupurilor susținute de stat din Rusia, China și Coreea de Nord anul trecut.

Capitalele naționale „au decis să prelungească cadrul pentru măsurile restrictive împotriva atacurilor cibernetice care amenință UE sau statele membre pentru încă un an, până la 18 mai 2022”, a declarat Consiliul într-un comunicat.

Acest cadru permite UE să impună măsuri restrictive specifice persoanelor sau entităților implicate în atacuri cibernetice care cauzează un impact semnificativ și constituie o amenințare externă pentru UE sau statele sale membre.

Măsuri restrictive pot fi impuse, de asemenea, ca răspuns la atacurile cibernetice împotriva statelor terțe sau a organizațiilor internaționale, în cazul în care astfel de măsuri sunt considerate necesare pentru atingerea obiectivelor politicii externe și de securitate comune (PESC).

Sancțiunile se aplică în prezent asupra opt persoane și patru entități și includ o înghețare a activelor și o interdicție de călătorie. În plus, persoanelor și entităților din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția celor enumerate.

Cyber-sancțiuni pentru GRU

Aceste așa-numite „sancțiuni cibernetice” sunt o măsură pe care țările au avut-o la dispoziție din mai 2019 pentru a încerca să descurajeze hackerii și să răspundă atacurilor informatice împotriva obiectivelor europene.

UE a impus primele sale sancțiuni ca răspuns la atacurile cibernetice din iulie 2020, vizând hackerii ruși, chinezi și nord-coreeni implicați în incidente majore din anii precedenți, și anume „focarul” de ransomware Not Petya, hack-ul lanțului de aprovizionare Cloud Hopper și  atacul ransomware WannaCry.

În octombrie 2020, blocul comunitar a impus sancțiuni împotriva a doi ofițeri de informații ruși și unei unități a serviciilor de informații militare ruse GRU pentru implicarea lor în atacul informatic asupra parlamentului german în 2015.

author avatar
Tudor Borcea
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger