Cauta

UE este prea lentă pentru a ajuta Belarusul

Lituania a transmis un mesaj pentru Uniunea Europeană cu privire la Belarus: mișcați-vă mai repede!

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius  răspunsul UE la criză până în prezent – inclusiv bani pentru victimele represiunii și sancțiunile împotriva acoliților lui Alexandr Lukașenko – a fost solid, dar reacția blocului în general a fost prea lentă și riscul a unui impas creste: „Nu este suficient să judecăm, să evaluăm, să condamnăm, ar trebui să existe acțiuni. Trebuie să ne grăbim”. Criza din Belarus a împărțit UE – unele  membre, în special vecinii imediați, Lituania și Polonia, solicită un răspuns mai energic din partea Bruxellesului, susținând opoziția din Belarus pentru o nouă alegere și eliberarea deținuților politici. Între timp, declarațiile germane au părut mai prudente, iar comisarul european al Franței, Thierry Breton, chiar a spus că Belarusul nu face parte din Europa.

Analiștii spun că, dacă blocul rămâne prea pasiv, ar putea fi pus sub semnul întrebării angajamentul său de a menține o serie de valori în care crede- cum ar fi dreptul de a vota la o alegere echitabilă și de a trăi liber de violența arbitrară de stat. Între timp, comentează Politico, un răspuns mai proactiv al UE ar putea risca să declanșeze o intervenție destabilizatoare din partea Rusiei, dacă Moscova ar simți că interesele sale sunt provocate într-o țară în care a menținut mult timp o influență politică și economică considerabilă. UE trebuie să semnalizeze clar că, dacă președintele Vladimir Putin s-ar muta militar în apărarea lui Lukashenko, blocul ar fi pregătit să impună sancțiuni semnificative în cazul oricărei încălcări a dreptului international. Până acum, Europa a călcat cu atenție. După o videoconferință din 19 august, Consiliul European a emis o declarație prin care a respins rezultatul alegerilor, dar a încetat să ceară un nou vot. Consiliul a spus că va „impune” în scurt timp sancțiuni împotriva unui „număr substanțial” de persoane responsabile de violență, represiune și falsificarea rezultatelor alegerilor – dar acest lucru nu se poate întâmpla până în septembrie. În plus, îndemnul adresat Belarusului de a “demara de urgență un dialog national” care să includă societatea civilă pentru a ieşi paşnic din criza actuală pare o utopie în ultimul bastion comunist al Europei.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Partidul lui Voiculescu, tomberonul politicii românești/ Antena 3 CNN, centru de reciclare
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Reforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS, transferați la unitățile private
  • Gaza, Fâșia Foametei
  • ROMÂNIA ONESTĂ ȘI-A DAT DEMISIA: „Am dat șpagă de supraviețuire”
  • De ce Mercedes, VW și BMW vor pierde peste 10 miliarde de euro
  • Szczesny atacă vehement stilul Barcelonei „Nu e fotbalul meu, chiar dacă avem succes!”
  • Majorarea rovinietei în funcție de norma de poluare se amână cu 6 luni. Nu-i gata sistemul!
  • Legendă pentru Iugoslavia, izgonit din propriul cămin
  • Exit mobile version