AcasăȘTIRI EXTERNE„UE este inutilă”: adevărat sau fals?

„UE este inutilă”: adevărat sau fals?

Pentru mulți, Uniunea Europeană este un monstru rece, care acționează numai în interesul eurocraților și nu pentru cetățenii de rând. Pe scurt, nu este de nici un folos.

“UE nu folosește la nimic”: fals

Pentru a realiza utilitatea Europei, trebuie să ne imaginăm cum ar fi viața noastră dacă Uniunea nu ar exista.

Consecințele ar fi numeroase. Începând cu reîntoarcera vămilor, pașapoartelor și chiar a vizelor. Evident, acesta ar fi sfârșitul euro și revenirea monedelor naționale.

Găsirea unui loc de muncă în altă parte a Europei ar fi, de asemenea, mult mai complicată. Ar fi nevoie de un permis de muncă și cota sa de birocrație.

Fie că se află în supermarket (etichetă CE, etichetă energetică, trasabilitate alimentară etc) sau în altă parte a vieții noastre de zi cu zi (sfârșitul roamingului, protecția călătorilor etc), legile europene ne însoțesc absolut peste tot.

În cele din urmă, fondurile europene au făcut posibilă finanțarea unui număr mare de proiecte, clădiri și infrastructuri.

UE nu poate face totul: adevărat

Deci „de ce nu avem o armată sau poliție europeană”, „de ce Europa nu ne plătește indemnizația de șomaj sau pensia”? Pentru că Europa nu poate fi implicată în toate. Puterile sale sunt limitate, notează rtbf.be.

Europa este mai presus de toate un proiect economic. Probabil din acest motiv, mulți oameni simt că este inutil. Europa „socială” este încă la început … În ceea ce privește sănătatea și protecția socială, sunt încă statele membre cele care au ultimul cuvânt.

Idem în probleme de politică externă sau de apărare. Proiectul unei „armate europene” a dispărut de ani de zile, purtat de câteva țări precum Franța sau Germania, în timp ce altele, atașate suveranității lor, încetinesc. Rezultat:  europenii merg înainte … cu pași foarte mici.

author avatar
Radu Jacotă Redactor