AcasăȘTIRI EXTERNEUE detonează sancțiunile împotriva Chinei. După 30 de ani, europenii și-au găsit...

UE detonează sancțiunile împotriva Chinei. După 30 de ani, europenii și-au găsit curajul

UE detonează sancțiunile împotriva Chinei. După 30 de ani, europenii și-au găsit curajul/ Foto: Facebook

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit oficial, luni, să includă pe lista neagră oficiali chinezi pentru abuzuri ale drepturilor omului, a declarat un diplomat UE.

Sunt primele sancțiuni împotriva Beijingului de la embargoul asupra armelor impus de europeni în 1989, după represiunea chineză din Piața Tiananmen.

Consiliul UE a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 11 persoane și patru entități responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului și de abuzuri grave împotriva acestora în diferite țări din întreaga lume.

Sancțiuni la pachet

Împreună cu includerea pe listă, la începutul acestei luni, a patru cetățeni ruși, aceste 15 desemnări fac parte din primul pachet mai amplu de înscrieri pe listă în temeiul regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului, se arată într-un comunicat al Consiliului.

„Sancțiunile indică hotărârea fermă a UE de a apăra drepturile omului și de a lua măsuri concrete împotriva celor responsabili de încălcări și abuzuri”.

„Printre încălcările vizate în prezent se numără detențiile arbitrare pe scară largă, în special ale uigurilor din Xinjiang în China”, se precizează în comunicat.

Potrivit experților, se apreciază că cel puțin de uiguri se află închiși în așa zisele „centre de formare profesională”, de fapt lagăre de reeducare, în provincia Xinjiang.

Washingtonul a denunțat drept „genocid” politica la care Partidul Comunist Chinez îi supune pe uiguri, minoritate musulmană.

Pe lista sancțiunilor UE se află patru oficiali chinezi. Este vorba, potrivit Reuters, de secretarul de partid din provincia Xinjiang, Wang Mingshan, șeful departamentului de producție și construcții, Wang Junzheng, fostul guvernator al provinciei Zhu Hailun, și Chen Mingguo, directorul Biroului de Securitate din Xinjiang

Coreea de Nord, Libia, Cecenia…

UE denunță și represiunile din Coreea de Nord, execuțiile extrajudiciare și disparițiile forțate din Libia, tortura și represiunea împotriva persoanelor LGBTI și a oponenților politici din Cecenia în Rusia, precum și tortura, execuțiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare și asasinatele din Sudanul de Sud și din Eritreea.

În temeiul regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului, instituit la 7 decembrie 2020, persoanele și entitățile incluse pe listă fac obiectul înghețării activelor în UE.

În plus, persoanele incluse pe listă li se aplică o interdicție de călătorie în UE. În plus, persoanelor și entităților din UE li se interzice să pună fonduri, fie direct, fie indirect, la dispoziția persoanelor incluse pe listă.

Măsurile restrictive, sau sancțiunile, reprezintă unul dintre instrumentele UE pentru promovarea obiectivelor politicii externe și de securitate comune (PESC). Acestea includ protejarea valorilor UE, a intereselor sale fundamentale și a securității sale; consolidează și susțin democrația, statul de drept, drepturile omului și principiile dreptului internațional, pacea, prevenirea conflictelor și consolidarea securității internaționale.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger