AcasăȘTIRI EXTERNEUE, dependentă de medicamente „Made în China”

UE, dependentă de medicamente „Made în China”

Europa înghite cu nemiluita medicamente chinezești, deși China este considerată un „rival sistemic”.

În fiecare zi, în fabricile din China se produc tone de substanțe chimice, care sunt apoi procesate și sintetizate în ingredientele active pentru medicamentele de zi cu zi. Pleacă din porturile de pe coasta estică a Chinei și parcurg mii de kilometri în nave de marfă până ajung în Europa, unde sunt puse în ambalaje și trimise la spitale și farmacii. Acest comerț cu produse medicale este un câștig pentru companiile chineze,  care beneficiază de buzunarele adânci ale clienților lor europeni. În trecut, Europa  a fost cea care a furnizat restului lumii medicamente. Dar, în ultimele două decenii, locul ei  fost erodat de creșterea producătorilor pe scară largă din Asia, China ocupând primul loc. Companiile cu sediul în Europa reprezintă încă o sursă importantă de inovație farmaceutică, dar când vine vorba de medicamente mai puțin costisitoare, dar de o importanță vitală, fără brevete, blocul se bazează pe Asia pentru cantități mari, atât de ingrediente esențiale, cât și de medicamente finite. Și pentru anumite medicamente cheie – inclusiv antibiotice precum penicilina – dependența se apropie de 100%.

Lanțul farmaceutic, dominat de Asia

Asia poate vinde medicamente ieftin datorită unei combinații de salarii mici și economiilor de scară create de piețele interne uriașe. În timp ce China și India sunt menționate ca “superstarurile” industriei farmaceutice, prima este cea care se bucură de un rol special în lanțurile de aprovizionare globale. Ambele țări exportă masiv, dar India se bazează de fapt pe China pentru 70%  din ingredientele sale farmaceutice active (API) – substanțele care produc efectele dorite – potrivit  unui raport al Centrului pentru Cercetare și Politici privind Bolile Infecțioase, citat de Politico. În acest timp, penuria de medicamente fabricate în Europa a crescut de 12 ori din 2008. Dar pandemia Covid-19 a arătat cât de dramatică este dependența UE de medicamentele străine și cât de vulnerabil este sistemul de sănătate european fără aceste produse. Relația din ce în ce mai strânsă a Chinei cu UE are, de asemenea, un rol de jucat. Gigantul asiatic este acum  cel  mai mare partener comercial al blocului.  “Există riscuri clare în a permite Chinei să continue să domine aprovizionarea cu medicamente generice. Centralizarea într-o singură țară a ingredientelor API este o problemă globală a sănătății publice. Statele europene nu ar permite o dependență similară în domenii precum energia și alimentele”, avertizează Rosemary Gibson, consilier principal la Centrul Hastings, un grup de reflecție din SUA. Mărimea exactă a dependenței UE de China este dificil de cuantificat. Gibson estimează că China controlează 80-90 la sută din materialele de bază cheie pentru realizarea medicamentelor, în timp ce  datele de la banca de investiții Goldman Sachs plasează cota Chinei la 46% din exporturile API în 2019. În anumite medicamente, China domină complet lanțul global de aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
300 afisari

1 COMENTARIU

  1. e de vina china sau papagalii astia care conduc prin batrana europa care doar vor progresism cu idei anticrestine si in rest economic au adus o la stadiul de martoaga!!!!!!!!!isi merita soarta prin ce conducatori are!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger