AcasăȘTIRI EXTERNEUE depășește linia roșie a lui Putin. Anunț de ultimă oră de...

UE depășește linia roșie a lui Putin. Anunț de ultimă oră de la Bruxelles, în ciuda avertismentelor Kremlinului

UE depășește linia roșie a lui Putin. Anunț de ultimă oră de la Bruxelles, în ciuda avertismentelor Kremlinului / Foto: printscreen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri cinci „măsuri imediate” pe care UE le-ar putea lua pentru a face față crizei energetice, pe care a pus-o pe seama Rusiei și a schimbărilor climatice.

Rusia manipulează piețele noastre de energie și ne confruntăm cu prețuri astronomice”, a declarat șefa executivului european.

UE nu ține seama de amenințările lui Putin

Comisia Europeană va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, a declarat Ursula von der Leyen, la câteva ore după ce Vladimir Putin a ameninșțat cu sistarea exportului de hidrocarburi din Rusia către Europa, în cazul punerii în practică a unei astfel de măsuri.

Comisia a propus și un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf, o plafonare a veniturilor companiilor care nu produc electricitate cu gaze naturale, o „contribuție de solidaritate” din partea companiilor producătoare de combustibili fosili care înregistrează profituri record și sprijinirea companiilor de utilități aflate în dificultate prin acordarea de lichidități.

„Acestea sunt vremuri grele și nu se vor termina curând”, a spus von der Leyen. „Dar sunt convinsă că europenii au forța economică, voința politică și unitatea necesare pentru a păstra avantajul”

Președintele Comisiei a declarat că UE „analizează”, de asemenea, posibilitatea de a impune un plafon de preț pentru importurile de gaze din alte țări, informează Politico.

Ea nu a menționat ca parte a propunerilor sale oficiale o idee promovată de Spania și de alte câteva țări de a decupla prețul gazelor naturale de prețul energiei electrice – unul dintre motivele pentru care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos pe continent.

Comisia va prezenta oficial propunerea marțea viitoare, a adăugat ea, după ce miniștrii energiei din UE vor avea ocazia să discute opțiunile în cadrul unui Consiliu de urgență pe probleme de energie, care va avea loc vineri.

author avatar
Tudor Borcea