AcasăȘTIRI EXTERNEUE, cu dinții în beregata Ungariei și în pat cu LGBT. Dar...

UE, cu dinții în beregata Ungariei și în pat cu LGBT. Dar poate să excludă acest stat membru?

UE, cu dinții în beregata Ungariei și în pat cu LGBT. Dar poate să excludă acest stat membru?

Premierul Olandei, Mark Rutte, a spus-o direct, joi, 24 iunie: „Ungaria nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană”, după ce parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege estimată de Bruxelles drept „homofobă”.

Rutte a făcut această declarație înainte de Consiliul European, în acord cu o scrisoare de protest a 18 state membre împotriva noii legi promovate de guvernul maghiar al lui Viktor Orban.

Este prima dată când primul ministru al unui stat UE spune cu subiect și predicat că un alt stat membru nu-și mai are locul în blocul comunitar. E drept, Mark Rutte nu spune ce profituri realizează multinaționalele din blocul comunitar care „au ce căuta” în Ungaria. Așa că preferă vorbe politicianiste și amenințări fără muniție.

Premierul gay al Luxemburgului se simte „stigmatizat”

Primul ministru luxemburghez Xavier Bettel a fost și mai direct în timpul Consiliului European, conform remarcilor raportate de  Politico împotriva lui Viktor Orban: Ne cunoaștem de opt ani, dar mă afectează (legea maghiară), a declarat Bettel care a fost primul șef de guvern aflat în funcție care s-a căsătorit cu un alt bărbat din Europa. „Vedeți câți tineri LGBTI se sinucid. Este foarte rău. Este o stigmatizare”.

Această lege anti-LGBT nu este singura răfuială a Bruxelles-ului cu Budapesta: controlul presei, reforma curții constituționale, refuzul solidarității în problema migrației… Dar poate UE să excludă acest stat membru?

Nu, un stat membru nu poate fi exclus

Părinții fondatori ai Uniunii Europene, precum Robert Schuman sau Jean Monnet, nu și-au imaginat că un membru al clubului european ar putea adopta valori care să contravină valorilor europene. Nici nu au prevăzut că un stat membru ar putea chiar să dorească să plece.

Din acest motiv, numai odată cu Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în 2009, a fost introdus articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care oferă unui stat membru posibilitatea de a părăsi Uniunea. O opțiune luată de britanici în momentul Brexitului.

Premierul portughez Antonio Costa, care gestionează în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, a reamintit joi seară în dezbateri că „UE nu este un imperiu în devenire precum URSS” . „Ați decis în mod voluntar să vă alăturați clubului, ne-am bucurat că doriți să faceți acest lucru. Dar dacă vă alăturați acestuia, trebuie să îi respectați regulile și valorile”.

Greu și de sancționat

„Vocația statelor care aderă la Uniunea Europeană este aceea de a împărtăși aceleași valori și, de asemenea, aceleași îndatoriri și drepturi ca și celelalte state membre”, a reamintit, pentru Ouest-France, Eric Maurice, șeful biroului de la Bruxelles al Fundației Robert Schuman.

„Nici guvernul polonez, nici cel maghiar nu și-au exprimat dorința de a pleca. Aceste două state nu intenționează să părăsească UE, dar au decis să adapteze valorile și îndatoririle pe care le implică apartenența la Uniunea Europeană la viziunea lor despre lume și aceasta este problema pe care Uniunea Europeană trebuie să o gestioneze” , a analizat el. 

Singurul instrument existent pentru a sancționa Ungaria rezidă în articolul 7 din tratatele europene, considerat a fi „arma nucleară”, deoarece conduce la suspendarea drepturilor de vot ale unei țări în Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, unde se iau decizii.

Dar chiar și cu procedurile lansate împotriva Poloniei și Ungariei, Consiliul European, care reunește șefii de stat și de guvern, nu poate lua o astfel de decizie. Deoarece este nevoie de unanimitate pentru un astfel de vot iar Polonia și Ungaria se protejează reciproc. Și li se alătură și premierul populist al Sloveniei, Janez Jansa.

Cum să nu fie penalizată populația maghiară

„Sunt întotdeauna puțin surprinsă că prima soluție care este propusă pentru a face presiune asupra acestor țări este scenariul plecării”, a declarat europarlamentarul Gwendoline Delbos-Corfield (EELV – Les Verts), raportor al Parlamentului European cu privire la situația maghiară . „Mai degrabă, ar trebui să punem presiune pe propriile noastre guverne naționale să acționeze cu adevărat”.

Una dintre căile actuale este acordarea de fonduri europene numai cu condiția respectării valorilor Uniunii Europene, ceea ce ar fi o veste proastă pentru mulți oligarhii apropiați de Viktor Orban în Ungaria. Comisia a declarat deja că nu va acorda fonduri europene municipalităților poloneze care s-au declarat „zone libere de LGBT”.

Prin urmare, întreaga miză pentru partenerii Ungariei constă în exercitarea unei presiuni asupra lui Viktor Orban fără a sancționa cetățenii acestei țări.

„Opozițiile din aceste țări precum Ungaria și Polonia deseori invită mai degrabă să fie lăsate să inverseze echilibrul național de putere decât să practice o ingerință care va fi percepută prost de populație și care, dimpotrivă, va hrăni discursul anti-european al guvernanților și ar fi contraproductivă”, estimează Marion Gaillard, istoric și lector specializat în probleme europene la Sciences Po Paris.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
1.391 afisari

23 COMENTARII

  1. U.E nu vor exclude Ungaria , ungurii il vor exclude pe Orban la alegerile din 2022 , opozitia are mari sanse sa vina la putere , n-are rost sa sufere un popor pentru fitele unui politician corupt .

  2. Crezi ca ungurii sunt precum romanii, slugi fara coloana vertebrală? Uite ca unguri sunt barbati, nu pizde

  3. Noi , mancurtii din Transnistria , avem coloana vertebrala solida . Ca fularul !

  4. Bravo Orban
    uite un primministru cu coloana vertebrala si care nu e de acord cu astfel de practici solicitate de”unii” de prin UE si vrea relatii normale intre barbati si femei si nu altfel
    BRAVO DOMNULE PRIMMINISTRU !!!!!!!!!!!!!!

    • 1. Orban nu este ” PRIMMINISTRU ” , a fost . 2. Terhes , minte cu nerusinare pentru prosti cand spune ca ” raportul Matic ” prevede ca „barbatii pot naste „. ” Raportul Matic ” prevede PROTEJAREA SANATATII , A DREPTURILOR SEXUALE SI DE REPRODUCERE ALE FEMEILOR . PUNCT . 3. NU SUNT ROMAN , SUNT KOSTEA SUGIUK TIRASPOL . 4 . Sunt balbait , d-aia repet postarile .

  5. Bravo Orban
    uite un primministru cu coloana vertebrala si care nu e de acord cu astfel de practici solicitate de”unii” de prin UE si vrea relatii normale intre barbati si femei si nu altfel
    BRAVO DOMNULE PRIMMINISTRU !!!!!!!!!!!!!!

  6. VIKTOR Orban inca mai este PRIMMINISTRU , sa vedem la alegerile din 2022 din Ungaria . LUDOVIC Orban a fost PRIMMINISTRU al Romaniei , actual Presedinte al Camerei Deputatilor .

  7. Digi 24 , azi , 26 iunie 2021 , ora 08:01 , editor Marco Badea : ” CAT DE ADEVARAT ESTE CA PARLAMENTUL EUROPEAN AR FI VOTAT PENTRU CA BARBATII SA NASCA ? CE SCRIE , DE FAPT , IN RAPORTUL MATIC ” .

  8. „Venimus, Vidimus, Deus Vincit”
    (Am venit, am vazut, Dumnezeu a invins)
    Jan Sobieski catre Papa Inocentiu al XI-lea dupa despresurarea Vienei – 1683
    Randurile de mai jos sunt scrise in spiritul actiunilor mele referitoare la invatamintele istoriei, si nu pentru oficialii si Komisarii (m)UE – ei nu au treaba cu istoria Europei, au treaba cu distrugerea istoriei Europei impreuna cu crestinismul si cu traditiile nationale, pentru victoria neomarxismului inuman si pagan.
    Este un raspuns direct la ostracizarea Poloniei, Ungariei si Slovaciei – singurele natiuni (inca) mandre si demne – in celelalte tari guverne neomarxiste actioneaza consecvent pentru aplicarea principiilor m(UE).
    Momentul in care crestinismul si traditiile europene puteau fi distruse (actuala UE nu ar fi existat) a fost asediul Vienei din 1683 – atunci 200.000 de turci si 40.000 de tatari au impresurat Viena, aparata de 15.000 de soldati si voluntari.
    Comandantul apararii, Rüdiger von Starhemberg refuză să capituleze, sperând să reziste atacului turcesc, până la sosirea ajutorului din afară; singurul sprijin putea veni din partea Imperiului Romano German si al Regatului Polono-Lituanian.
    Carol al V-lea de Lorena, generalissim al Imperiului poarta lupte de uzura pana cand Jan Sobieski ajunge si spulbera, printr-o incursiune fulger a husarilor “zburatori”, tabara otomana.
    Ulterior, ceea ce s-a chemat cu mandrie “Liga creștină”, însumand 70.000 de luptători, sub conducerea regelui polonez Jan Sobieski urmaresc si distrug ariergarda otomană, la Parkany, dupa care continua urmarirea turcilor care se retrageau prin Gyor, spre Belgrad .
    Ca sa nu cream echivocuri, mentionam prezenta in randul fortelor care asediau Viena a trupelor tarilor romane conduse de Şerban Cantacuzino si Gheorghe Duca; nu numai ca nu au tradat ce aflasera (in sectorul lor era sursa de apa a Vienei – va dati seama cum s-ar fi dus Siegfried sau Cordutza sa toarne la Inalta Poarta) dar au si sabotat orice atac – nu intamplator Serban Voda a fost laudat de catre principalii generali austrieci, iar dupa asediu, Imparatul Leopold i-a dat titlul de conte al Imperiului Romano-German.
    De asemenea carcotasii ar putea intreba unde erau oamenii lui Viktor Orban. Raspunsul e simplu – in armata poloneza sau germana, deoarece Buda era inca pasalic, eliberat trei ani mai târziu, în 1686, de trupele conduse de Carol de Lorena, care in 1687 i-a învins definitiv pe turci la Mohács.
    Dar carcotasii ar trebui sa se intrebe ce faceau ucrainienii in timpul asta. Ei bine, am vorbit despre ei dar nu v-ati prins: la vremea respectiva, prin ceea ce se cheama azi Ucraina erau doar polonezi, lituanieni si cazaci. Abia dupa batalia de la Poltava (1709) rusii au reusit sa treaca raul. Pentru mai multe despre partea asta a povestii interesati-va de unde vine numele de Turnul Coltei.
    Va dati seama ca daca turcii cucereau Viena atunci, jumatate din Europa (cel putin) era musulmana, caz in care nu mai vedeati voi Ursule sau Angele sa va comande. In plus cu ce conceptii se mai luptau Rutte, Bettel, Costa, Maurice, Delbos-Corfield, Ciolos, Barna si Macrou? Ca sa nu vorbim de faptul ca homosexualii nu-si faceau liga – practicau pe cont propriu.
    Doar ultimul aliniat este pamflet – restul e adevar istoric!

    • Ma tem insa ca aceiasi urmasi a asediatorilor au schimbat tactica si ocupa civilizatia prin migrarea prost inteleasa si acceptata a urmasilor asediatilor.” Valorile lor culturale”, vizibile la tot pasul cand pasesti in Viena :ostilitate la invatarea limbii locale, la schimbarea sau adaptarea la stilul de viata al locuitorilor, impunerea religiei si dogmelor acesteia neaparat, refuzul de a presta anumite munci, emiterea unor pretentii privind abordarea lor (multe fiind considerate jignitoare), intr-un cuvant predentia de a fi tratati ca „un bibelou” . Oare ??? Merita ??? Asta nu vor ungurii si altii… Noi…

  9. Stati blanzi, Ungaria nu va fi exclusa decat in cazul in care se va autoexclude. „Pantzerul” inca nu si-a spus parerea, iar ungurii n-au intors armele cu ceva ani in urma ca unii, ori asta nu se uita…”Iepurasii” din UE pot spune orice, lupul hotaraste. Oricum consrvatorismul ungurilor e arhicunoscut si parca in unele situatii e chiar necesar. La ei , oricat i-am intrebat vorba aia cu „capul plecat sabia…” nu exista. Credeti ca daca Orban pierde alegerile se schimba ceva ??/ As pune pariu cu oricine ca NU. Nu va imbatati cu apa ca n-o sa-i putem compara niciodata cu noi. Ati vazut vreo incrancenare asemanatoare la echipa noastra nationala de fotbal, cum ati vazut mai ieri la unguri ??/ Nu-mi amintesc dar ar fi bine sa luam macar acest exemplu. Nu m-as supara de loc ca am pierde… Voi ???

    • Incrancenarea ungurilor nu a folosit la nimic , au plecat acasa alaturi de Polonia , Turcia , Rusia …

        • Sub scut , daca ma intelegi , sunt ferit de privirile „Curiosilor”” cand execut manuete divine la flautele zburlite cu gusa , in curand ma vor aduce pe scut de la exces de propolis si expunerea rozetei la crancene prelucrari prin aschiere .

  10. Penalizari?
    Il pui pe Orban capra si sa inteleaga si el dracului ce viata de cosmar au poponauții si cat le e de greu cand sta cu spatele…
    Pana nu simte nu intelege si nu da valoare.

  11. Asa trebuie facut catarsisu edu.
    Ma te iei de vietuitoare poponaute stai o tura capra, ca te iei de o cioaara stai in genunchi 1 min pe zi cand intri in banca, ma te iei de trani porti fustita o zi la scoala, te iei de jidan sejur la campurile de munca din Polonia si crematoriile pandemice ma te iei de Sorosi, o zi esti ateu scuipi si injuri de zei, ca te iei de Blm pupi in cur un negru la intrarea in mol, te iei de antifa pupi in cur o poza cu Adolf, va zice profu terapia.ca te iei de un gipsan o zi de munca la palateledi Oltenia in ritmul lui Guț, ca te iei de huni o zi la hunguroaice acolo mer si io…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger