AcasăȘTIRI EXTERNEUE a decis încărcătorul unic pentru telefoane și dispozitive portabile

UE a decis încărcătorul unic pentru telefoane și dispozitive portabile

UE a decis încărcătorul unic pentru telefoane și dispozitive portabile

Cele 27 de țări ale UE și eurodeputații au convenit marți, 7 iunie, să impună un singur încărcător USB-C pentru telefoane și alte dispozitive portabile până în toamna anului 2024.

Măsura, cerută de mai multe state ale blocului comunitar, se referă la un încărcător universal în UE pentru smartphone-uri, tablete, console și camere digitale, disponibil până în toamna anului 2024, iar apoi, într-o a doua fază, pentru laptopuri, a anunțat Parlamentul European.

Gigantul Apple contestă cu furie

Regulamentul, care va impune ca toate dispozitivele electronice de dimensiuni mici și mijlocii să fie dotate cu un port USB-C, are ca scop limitarea deșeurilor dăunătoare mediului și apărarea drepturilor consumatorilor care sunt nevoiți să acumuleze încărcătoare incompatibile pentru diversele lor dispozitive.

Europenii cheltuiesc 2,4 miliarde de euro pe an pentru 500 de milioane de încărcătoare, generând peste 10 000 de tone de deșeuri pline de metale rare

Însă o astfel de deciziea a fost contestată cu înverșunare de gigantul american Apple, care își apără tehnologia de încărcare Lightning, scrie Ouest-France.

Europenii cheltuiesc 2,4 miliarde de euro pe an pentru 500 de milioane de încărcătoare, generând peste 10 000 de tone de deșeuri pline de metale rare.

Bruxelles a lansat proiectul în urmă cu 12 ani, dar a întâmpinat rezistență din partea industriei. Apple, în special, obține profituri mari din licențele pe care le acordă subcontractanților care produc încărcătoarele și accesoriile sale scumpe, care sunt întotdeauna neconforme cu standardele.

author avatar
Tudor Borcea